четвер, 19 травня 2022 00:50

Військових із заводу "Азовсталь" можуть вивезти в Туреччину

Два з половиною місяці тривають бої за Маріуполь Донецької області. Місто знищено повністю, єдиним пунктом оборони є металургійний комбінат "Азовсталь". Там перебувають бійці полку "Азов", прикордонники, спецпризначенці КОРДу, 36-та бригада морської піхоти, нацгвардійці та територіальна оборона Маріуполя. Вони знищили 2,5 тис. російських окупантів, ще 5 тис. поранили.

— Нас обстрілюють щодня, — говорить заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар, 39 років. — Помирають наші військові. У нас немає антибіотиків, перев'язувальних матеріалів. Багато контужених і поранених. Ситуація катастрофічна. Харчів бракує. Іноді їмо раз на день, часом без їжі. Є трохи води. Кип'ятимо та п'ємо технічну.

Звільнити Маріуполь військовим шляхом неможливо. Це передбачатиме велику кількість додаткових жертв.

— Бійці в Маріуполі сковують значну частину російських військ, — каже військовий експерт Іван Січень. — Захопити завод — справа принципу для Росії. Тому що українські бійці завдали їй стільки шкоди, що окупанти цього не простять. Ми пропонували забрати оборонців із заводу "Азовсталь" в обмін на всіх полонених. Але росіяни відмовилися. Якщо Кремль згодиться на евакуацію, то повториться Іловайськ. Сподіваємося на політико-дипломатичний шлях.

Найбільш реальним варіантом врятувати українських військових є екстракція.

— Це коли за домовленістю двох протиборчих сторін, тобто України й Росії, третя країна вивозить військовослужбовців на свою територію. У нашому випадку мовилося про Туреччину, — говорить полковник запасу Збройних сил України Олег Жданов, 56 років. — Вона повинна забрати воїнів і гарантувати, що до кінця війни вони не потраплять в Україну.

Туреччина готова відправити судно для евакуації захисників заводу. Росія згоди не дає. Якщо сторони так і не домовляться про виведення маріупольського гарнізону з міста, бійці готуються до найгірших варіантів.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Військових із заводу "Азовсталь" можуть вивезти в Туреччину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути