пʼятниця, 01 червня 2018 07:35

Вигоріло 600 гектарів лісу

Автор: ФОТО з сайта facebook.com/ Владислав Бондаренко
  30 травня рятувальники гасять лісову пожежу за селом Раденськ Олешківського району Херсонської області. До операції долучили літак і вертоліт Міністерства оборони
30 травня рятувальники гасять лісову пожежу за селом Раденськ Олешківського району Херсонської області. До операції долучили літак і вертоліт Міністерства оборони

Четверту добу за селом Раденськ Олешківського району на Херсонщині горить ліс. 31 травня площа займання зросла до 600 га.

— Це 100-відсотковий підпал. Загорілося одночасно в кількох місцях. Відпочивальники не могли так запалити, — говорить керівник Олешківського лісового господарства Марія Глод, 45 років.

Пожежа почалася 28 травня. Першого дня спалахнуло понад 100 га лісу. Через сильний вітер вогонь поширюється верхівками дерев.

— Ми з оператором ледь не згоріли, бо потрапили в епіцентр пожежі. Перед очима — вогняна стіна. Коли на лініях електропередач стали вибухати чашечки, у нас почався шок і нервовий тік. За хвилину до цього вискочили з машини, що застряла в піску. Пощастило, водій зумів вибратися, — каже журналістка Марина Савченко. — Шкода птахів — гнізда горять із пташенятами. Тварини встигають втекти.

Пожежу гасять 350 рятувальників із Кіровоградщини, Миколаївщини, Запоріжжя, Дніпропетровщини та Донеччини. Залучили 94 машини спецтехніки. На четвертий день до боротьби з вогнем використали літак ­Ан-32 і вертоліт Міноборони.

— Наше село — за три кілометри від вогню. Є чим дихати, бо вітер дме в інший бік, — говорить секретар Раденської сільської ради 25-річна Наталія Нечай. — Але ми цілу ніч гасили всім селом. Люди лопатами засипали вогонь землею. Біда в тому, що там великий шар хвої і постійно з'являються нові осередки. Вранці скупили у магазинах мінеральну воду для рятувальників. Такої пожежі не було 11 років. Подібне сталося 2007-го. Тоді ще президент Ющенко приїжджав допомагати.

У лісництві нарікають на дефіцит лісничих, які могли б охороняти ліси.

— Третій рік лісгоспи не отримують фінансування з держбюджету, — каже Марія Глод. — Ліси нікому охороняти, бо грошей нема ні на зарплату лісничим, ні на паливо. Тільки почалась пожежа, кілька лісників поклали мені заяви на звільнення. Не хочуть ризикувати життям за 3 тисячі в місяць.

Зараз ви читаєте новину «Вигоріло 600 гектарів лісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути