Ексклюзиви
пʼятниця, 01 березня 2013 05:45

Відремонтовану школу відкрили втретє

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Учитель бойового гопака Петро Валінець зі школи в селі Берестя Дубровицького району Рівненщини розбиває цеглу на животі школяра, який лежить на цвяхах-сотках. У хлопця, який на підлозі, під спиною скло
Учитель бойового гопака Петро Валінець зі школи в селі Берестя Дубровицького району Рівненщини розбиває цеглу на животі школяра, який лежить на цвяхах-сотках. У хлопця, який на підлозі, під спиною скло

— Мабуть, дуже подобається чиновникам відкривати ту школу, бо вже третій раз це роблять, — сміються 22 лютого троє жінок надворі в селі Берестя Дубровицького району Рівненщини. — Уперше було свято, як звели початкові класи — 19 грудня на Миколая позаторік. Шість місяців тому знову перерізали стрічку на 1 вересня, бо вже построїли місця для старшокласників. А тепер відкриваємо спортзал та їдальню.

— А я й не проти — хай собі до нас із Кийова їздять, — каже 66-річна Марія Миколаївна. — У мене 12 онуків, і семеро з них тут вчаться. Така раніше аварійна школа була — підлогу грибок начисто поз'їдав. Було таке, що вчитель сидить, а під ним підлога з грохотом провалюється. Крізь дири у стелі в бібліотеці сонечко світило. А вже дах підпирали балками, бо одна стіна відійшла на кілька сантиметрів.

— Школу ж зі шлаків будували ще в 1960-х роках. 2010-го одне крило закрили, а діти ходили на уроки в сільську раду та в дитячий садочок, — додають батьки.

Ще зранку біля двоповерхової школи в центрі села збираються кілька сотень людей — переважно матері з дітьми та бабці. Очікують на приїзд віце-прем'єр-міністра Костянтина Грищенка, 59 років. У четвер і п'ятницю він здійснював робочу поїздку Рівненщиною. На будівництво нового комплексу в Бересті пішло 30 млн грн з держбюджету.

Прибиральниці до останнього відмивають підлогу, бо відвідувачі нанесли у фойє снігу з двору.

— Ззовні на вигляд прекрасно, треба подивитися, як там у вас всередині, — оцінює поглядом будівлю Костянтин Грищенко. Він щойно приїхав у супроводі губернатора Василя Берташа, 52 роки. У подарунок школі привезли мультимедійний комплекс — проектор і ноутбук.

— Це вже наша 18-та школа за останні три роки — в області є програма відбудови аварійних шкіл. Ми дев'ять звели з нуля і стільки ж реконструювали, — каже губернатор.

Новий заклад розрахований на 420 учнів, нині тут навчаються 294 дитини.

— От із цим проблєми не буде — це ж Полісся. Щороку в селі по 30 — 40 дітей народжуються. Якщо в родині є п'ятеро-шестеро малих, то кажуть, що батьки мало постаралися, — жартують селяни.

Через приїзд віце-прем'єр-міністра скасували уроки. Діти бігають по школі у формі, бавляться або грають у шахи.

— Я довольний, бо спортзал зробили. Граємо там у волейбол та баскетбол, — 14-річний Денис відчиняє двері для селян, які заходять до школи. — Якби не свято, то сьодні би сім уроків відсидів. А так — гуляємо.

Директор Світлана Гаврильчик запрошує посадовців на екскурсію школою. Заходять у класи, бібліотеку, актову залу та їдальню. У спортзалі триває поєдинок з боксу між хлопцями, доки інші дівчата та хлопці танцюють перед посадовцями. Далі діти фехтують на серпах і палицях, ходять босоніж по битому склу, лягають голими спинами на дошку, вкриту цвяхами-сотками.

— Школа у Бересті тепер буде для мене стандартом, за яким я оцінюватиму якість столичних шкіл, — каже Грищенко.

Зараз ви читаєте новину «Відремонтовану школу відкрили втретє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути