Ексклюзиви
вівторок, 20 березня 2018 07:00

Відновили зір 106-річній монахині

Автор: ЛЕОНІД ШЕВЧУК
  Схимонахиня Іоанна живе в жіночому монастирі в селі Чоповичі Малинського району на Житомир­щині. 25 березня їй виповниться 107 років
Схимонахиня Іоанна живе в жіночому монастирі в селі Чоповичі Малинського району на Житомир­щині. 25 березня їй виповниться 107 років

У Житомирській обласній лікарні медики відновили зір монахині 106-річній Іоанні. Операція на очах тривала 30 хв. Жінка не бачила п'ять років.

В Україні вперше виконали операцію на оці пацієнтці такого віку, говорять лікарі. Два роки тому робили оперативне втручання 100-річній жінці.

— Найкраще оперувати незрілі катаракти (офтальмологічне захворювання, що призводить до помутніння кришталика ока і розладів зору. — ГПУ), які виявили завчасно, — каже завідувачка відділення мікрохірургії ока Житомирської обласної лікарні Ганна Борщівська, 39 років. — Складність даної операції в тому, що пацієнтка довго не бачила й катаракта вважається перезрілою. Вона була щільна. Операція відбувалася зі спеціальними розрізами. Складність виявилася й у тому, що хвора — похилого віку. Лягала так, як їй зручно. Ми мали пристосовуватися.

Триває період реабілітації. Монахиня з кожним днем відновлюється і бачить усе краще.

Іоанна живе в жіночому монастирі Афонської ікони Божої Матері в селі Чоповичі Малинського району на Житомирщині. 25 березня святкуватиме 107-річчя. Аби зробити найстарішій черниці подарунок, сестри обителі звернулися до лікарів.

Схимонахиня Іоанна має справжнє ім'я Марія Дмитрівна Мороз. Народилася 1911 року в селі Малий Кучурів Заставнівського району Чернівецької області. Пережила дві світових війни, Голодомор. Її родину розкуркулили більшовики та відправили до Сибіру. Там сім'я провела 16 років.

У монахиню жінку постригли в 100-річному віці. Марія Дмитрівна весь час проводить у молитві, говорять у монастирі. Носить із собою хрест і чотки.

— Тяжко матушка жила, голодувала. А голод — це ліки. І звичайно праця та молитва. Оце й секрет довголіття, — кажуть сестри обителі.

Зараз ви читаєте новину «Відновили зір 106-річній монахині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути