вівторок, 21 червня 2011 08:00

Відкритий лист трудового колективу консорціуму "ЄДАПС"

Пану Януковичу В. Ф.

Президенту України

Вельмишановний

Вікторе Федоровичу!

Багатотисячний трудовий колектив консорціуму "ЄДАПС" повністю підтримує заходи, що їх Ви вживаєте зі спрощення візового режиму для пересічних громадян України. Указ Президента №494 від 22.04.2011 року "Про Національний план із виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України" передбачає запровадження в Україні електронних (біометричних) паспортів для виїзду за кордон.

Консорціум "ЄДАПС" неодноразово повідомляв про те, що вітчизняні підприємства в активній співпраці з Національною академією наук України розробили власні технології виробництва біометричних документів та готові в найкоротший термін запровадити їх в Україні.

Відповідно до розпорядження Міністерства внутрішніх справ в Україні розробили електронні документи: е-паспорт та е-ID-card, прототипи яких передали керівництву країни та Міністерству внутрішніх справ України (див. Додаток 1).

Група українських підприємств, які входять до складу консорціуму "ЄДАПС", створили державну інформаційну систему, що забезпечує впровадження біометричної ідентифікації й випуск електронних документів, котрі посвідчують особу і підтверджують громадянство (е-паспорт, е-ID-card) та відповідають найвищим світовим стандартам (див. Додаток 2).

Високу якість українських електронних документів підтвердили авторитетні світові організації: ОБСЄ, Єврокомісія, ІCАО, INTERPOL, міжнародні експертні лабораторії (див. Додаток 1).

Підприємства консорціуму "ЄДАПС" відвідали понад 50 експертів Євросоюзу, які були вражені рівнем технологій та безпеки на підприємствах консорціуму (див. Додаток 1). У сфері виробництва електронних документів та інформаційних систем наша країна серед 10 держав-лідерів, що випускають високотехнологічну продукцію. Більше того, українським технологіям, порівняно з іншими країнами, дали найвищу оцін-ку — консорціум "ЄДАПС" був удостоєний честі виготовляти електронні паспорти та ID-картки для співробітників INTERPOL, за впровадження яких майже одноголосно проголосували 189 країн-членів цієї організації.

Створені українськими виробниками системи біометричної ідентифікації та випуску електронних документів працюють у режимі реального часу. Світові експерти, що виявлять бажання відвідати потужності наших підприємств, можуть переконатися в цьому будь-коли.

Водночас трудовий колектив консорціуму дивують "міфічні" збіги, коли разом із деякими експертами з Євросоюзу до України прибувають приватні європейські компанії з сумнівною репутацією, які намагаються нівелювати вітчизняні досягнення у сфері високих технологій.

Консорціум із відповідальністю заявляє, що Україна не потребує жодних іноземних технологій, допомоги або консультацій, вартість яких значно перевищує вартість українських розробок. Системи, розроблені та запроваджені українськими науковцями та інженерами, перевершують усі світові аналоги. В Україні створили науково-промисловий комплекс у сфері виробництва ідентифікаційних документів та інформаційних систем, якого не має жодна країна світу.

Багатотисячний трудовий колектив консорціуму "ЄДАПС" просить Вас звернути увагу на події, які відбуваються навколо запровадження в Україні електронних документів, та підтримати розробки вітчизняних виробників.

Запрошуємо у будь-який зручний для Вас час відвідати українські підприємства, що входять до складу консорціуму "ЄДАПС", та особисто переконатися у високому науковому, технологічному й виробничому рівні вітчизняної галузі виробництва захищених ідентифікаційних документів.

Додатки:

1. Фото прототипів е-паспорта та е-ID-card, експертних висновків міжнародних лабораторій та ІCАО, список представників Європейського Союзу, що відвідали підприємства консорціуму "ЄДАПС" на 1 арк. формату А3.

2. Меморандум українською мовою на 1 арк. формату А4.

Із найкращими побажаннями,

трудовий колектив консорціуму "ЄДАПС"

 

Меморандум про готовність України до впровадження біометричної ідентифікації та випуску електронних документів, що засвідчують особу і підтверджують громадянство (e-Passport, e-ID)

Група українських підприємств, що входять до складу консорціуму "ЄДАПС", розробила весь комплекс програмних, технічних і технологічних засобів для створення Національної системи біометричної ідентифікації громадян України, іноземців, фізичних осіб без громадянства, біженців і нелегальних мігрантів, які перебувають на території України або в'їжджають до України.

Розробили електронний документ (e-Passport), який пройшов сертифікацію в акредитованих лабораторіях світу і схвалений ІCАО.

На сьогодні в Україні функціонує Єдина державна система реєстрації фізичних осіб та їх документування (далі — Система), що розгорнута по всій території країни і забезпечує оформлення й видачу документів у 230 населених пунктах.

Система складається із 27 регіональних відділень, Головного обчислювального центру з центральною базою даних, Державного центру персоналізації документів. Система дозволяє оформляти і видавати не менше мільйона паспортів громадянина України для виїзду за кордон. Модифікація Системи для збору додаткових біометричних ознак — відбитків пальців і видачі електронних документів потребуватиме не більше шести місяців. Бази даних Системи готові до прийому додаткових біометричних ознак, ідентифікації та верифікації персональних даних, формування даних для персоналізації електронних документів, верифікації фізичної особи при видачі документа. Розгортається, відповідно до вимог ICAO й українського законодавства, інфраструктура забезпечення PKI.

Україна з 2009 року є членом PKD. Представники України беруть участь у заходах ICAO з упровадження інфраструктури забезпечення PKI.

Україна є активним членом ICAO.

Не становить жодних технічних труднощів подальший розвиток Системи для реєстрації всіх фізичних осіб, які перебувають на території держави, — громадян України, іноземців, фізичних осіб без громадянства, біженців, нелегальних мігрантів, а також громадян України, які тимчасово або постійно проживають за кордоном.

Проводять роботи з підготовки введення даних близько 50 млн карт фізичних осіб, що перебувають в Україні.

Розроблені й готові до впровадження у складі Системи високозахищені засоби доступу до персональних даних і біометричних ознак фізичних осіб.

Здійснюють роботи з підключення до Системи засобів реєстраційного обліку громадян України, які тимчасово або постійно проживають за кордоном, для встановлення в консульських установах України за кордоном. Для іноземців, осіб без громадянства створюють можливість оформлення віз із додатковими біометричними ознаками для відвідування України, спрощення процесів проходження паспортного контролю, оформлення документів трудових мігрантів.

Готують до запровадження нові національні українські електронні документи — паспорт-картку, службовий паспорт, дипломатичний паспорт, посвідчення члена екіпажу, посвідчення моряка.

Україна завершує гармонізацію національних біометричних стандартів із міжнародними. Це дасть змогу істотно підвищити ефективність практичного застосування електронних документів, покращить обмін інформацією з національними базами даних і базами даних міжнародних правоохоронних організацій, підвищить ефективність спільних заходів щодо протидії торгівлі людьми, нелегальній міграції. Розробка відповідних засобів Системи для взаємного зв'язку між прикордонними, митними та іншими службами, які виконують поліцейські, міліцейські функції у відповідних країнах, — на стадії завершення.

 

Зараз ви читаєте новину «Відкритий лист трудового колективу консорціуму "ЄДАПС"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути