Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2021 00:50

Відкопали збитий американський літак

Біля села Оліїв Зборівського району Тернопільської області учасники громадської організації "Пошук літаків в Україні" розкопали американський винищувач часів Другої світової війни Р-39 "Аерокобра".

— Місцину показав колега родом із цих країв. Тут 14–17 липня 1944-го під час Сандомирської операції тривали повітряні бої. Літаків цієї моделі збили з десяток, — каже голова пошукової групи 48-річний Андрій Кір'янов.

Шукачі розкопали вирву діаметром 5 м і глибиною 1,5 м. Це допомогло визначити місце падіння.

— Знайшли частину обшивки, на якій видно червону зірку, — говорить Кір'янов. — Американці створювали літаки з білим знаком. Радянські бійці не заморочувалися й замалювали червоним. Техніка до нас потрапила за програмою ленд-лізу (система, за якою США передавали союзникам у Другій світовій війні боєприпаси, техніку, продовольство й стратегічну сировину. — ГПУ). Зараз шукаємо детальнішу інформацію в архівах. Скоріш за все, пілота не було на борту. Його речей також не виявили.

Композицію зі знайдених деталей розмістять у Музеї загиблих літаків поблизу Львова.

"Аерокобра" — американський винищувач часів Другої світової війни. Перша модель із триколісним шасі. Мав нове для того часу розміщення двигуна у центрі корпусу.

Зараз ви читаєте новину «Відкопали збитий американський літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути