Ексклюзиви
четвер, 19 серпня 2010 19:16

Від спеки гинуть карасі й бички

— Риба гине від високої температури й отруєння синьо-зеленими водоростями. На Каховському морі ми знайшли великі замори бичків і судаків. Це був молодняк, — каже Херсонський еколог Петро Мисик, 36 років. — Риба піднімається з дна на поверхню, бо там трохи більше кисню. На берег вилазять раки, яким теж бракує повітря.

Середня температура води на Каховському водосховищі 27–28°С. За такої спеки кисень у воді розчиняється повільно, токсичні водорості, навпаки, ростуть швидко. Ці рослини виробляють кисень лише засвітла. Уночі його споживають. Тому дихати рибі стає все важче. Найчастіше від водоростей страждає товстолоб, який ними харчується.

— Масова смерть риби стається також через прорив дамб чи непередбачені скиди відходів із підприємств, — каже Ігор Бузевич, 40 років, з Інституту рибного господарства. — Заводи та міста постійно скидають у річки відходи. Риба частково звикла до такого середовища. Менш витривала зникає з українських річок. Жерех, наприклад, любить чисту та проточну воду. У річках його майже не залишилося. У нас немає точної статистики, скільки гине риби щороку. Бо багато її збирають місцеві, навіть мертву.

Зараз ви читаєте новину «Від спеки гинуть карасі й бички». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути