четвер, 09 грудня 2021 07:40

Від коронавірусу вакцинуватимуть третьою дозою

72 229 нових інфікованих на коронавірус виявили в Україні від 1 грудня. Понад 3 тис. людей не подолали ­хворобу.

В червоній зоні епіднебезпеки залишаються 10 областей — Вінницька, Волинська, Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Хмельницька, Черкаська й Чернігівська. В помаранчевій — Полтавська. Решта — у жовтій.

— Медична система продовжує розвантажуватися, — розповідає 31-річна Катерина Кузьмінова із Центру економіки охорони здоров'я. — У коронавірусних лікарнях пацієнтів стає все менше. Лише за останній тиждень кількість госпіталізацій у країні зменшилася на 12 відсот­ків, смертність — на 14 відсотків. Резерв вільних ліжок із киснем зріс до 39 тисяч. Однак їхня зайнятість все ще на високому рівні.

У Міністерстві охорони здоров'я прогнозують, що вже наприкінці січня наступного року буде нова хвиля коронавірусу. Її може спровокувати штам "Омікрон".

— Скоріше буде незначне сезонне підвищення після новорічних свят, бо люди частіше збиратимуться разом, ходитимуть у гості, — каже медичний експерт Олег Мусій, 56 років. — Масштабна хвиля нам не загрожує. Після закінчення нинішньої в українців сформується природний імунітет. Зіграє свою роль і вакцинація.

За останній тиждень в Україні щепили понад 1,3 млн осіб. Загалом першу дозу отримали 13,7 млн людей, дві — 11,8 млн.

— Маємо 16 регіонів, де однією дозою вакцинувалися понад 40 відсотків дорослих. Ще у шести 40 відсотків населення отримали повний курс щеплення, — говорить міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік. — Лідери вакцинації — Київська, Полтавська, Дніпропетровська, Черкаська та Сумська області. Там щепилися майже 50 відсотків жителів, а в самому Києві — понад 66 відсотків.

Із січня 2022-го українцям дозволять вводити бустерну дозу вакцини. Ізраїль втретє щеплює населення з серпня цього року. Вважають, Європа затягує із цим, що може призвести до погіршення ситуації.

— Чому ми чекаємо — не­зрозуміло. За кордоном давно вакцинують бустерною дозою, — говорить лікар-епідеміолог Людмила Мухарська. — Вона допомагає основному циклу щеплень. Третю дозу можна вводити українцям, які вакцинувалися понад шість місяців тому. Також додаткове щеплення не завадить людям похилого віку та з хронічними недугами.

Попри активну вакцинацію у світі, пандемія коронавірусу триватиме ще не один рік, каже лікар-інфекціоніст Володимир Курпіта, 51 рік:

— Епідемія іспанки на початку ХХ століття тривала 40 років. Подібне може повторитися й нині з коронавірусом. Тому що швидше почнемо розробляти довгострокову стратегію реагування держави на ковід, то краще. Поки що її немає.

Зараз ви читаєте новину «Від коронавірусу вакцинуватимуть третьою дозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути