Ексклюзиви
пʼятниця, 08 грудня 2017 07:56

Від чого російського відмовилися?

Валентина Шкурко, 27 років, Полтава:

— Із 13 років дивилася російське реаліті-шоу "Дом-2". Знала всіх учасників, слідкувала за ними в соцмережах. Тепер не дивлюся, бо під час ефіру погано відгукуються про Україну. Одна учасниця приїхала з Донецька. Розповідала, що українці тільки вміють жерти сало. Обзивають нас хохлами й дурнями.

Світлана Овчаренко, 43 роки, Кременчук на Полтавщині:

— Телевізора дома не маю, тому відмова від російських серіалів і кіно минула безболісно. Книжки й раніше намагалася купувати українською. Але якщо, наприклад, російський переклад хорошого твору вже з'явився, а про український не чути — можу купити. Так само із задоволенням подивлюся документальний фільм російських режисерів. Вони практично всі опозиційні, в масовому прокаті цих стрічок немає. Два роки тому купила батончик "Снікерс", аби швидко перекусити. Вдома побачила, що він зроблений у Росії. Мало поперек горла не став. Відучилася жуйки купувати, бо довго в наших магазинах продавали тільки російські. Єдине, чого не вистачає, — хни для лікування волосся. Є лише російського виробництва, альтернативи не знайшла досі.

Наталія Гопчук, 30 років, Київ:

— Наша сім'я ніколи не була прихильником російських товарів. Але раніше ми не дуже придивлялися, яка країна-виробник. Зараз відмежували себе від усього російського. Не купуємо продукти харчування, побутову хімію, одяг. Добре, що де­які супермаркети досі маркують товари. Це допомагає швидше зорієнтуватися. Почали частіше купувати українське.

Віталіна Макарик, 28 років, Володимир-Волинський, Волинська область:

— Чотири роки не купую російських книжок. Якщо потрібно прочитати, а є лише в російському перекладі, шукаю її на піратських сайтах. Українські видання принципово купую, а не завантажую в інтернеті безкоштовно.

114 осіб у списку Міністерства культури, яким тимчасово заборонено в'їзд в Україну. Вони підтримали російську агресію в Україні або відвідували окуповані території. Перелік діє з 2015 року, постійно доповнюється. Пропозиції надають Рада нац­безпеки та оборони, Служба безпеки, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення. Цього року додали 25 людей.

2 роки і 12 днів, станом на 8 грудня, Україна не купує газ у російського Газпрому. Імпорт зупинили 26 листопада 2015-го, за даними Укртрансгазу.

Зараз ви читаєте новину «Від чого російського відмовилися?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути