четвер, 10 грудня 2009 07:08

Ведмідь Ося помер від запалення легень

Автор: фото: Сергій ГРИГОРЬЄВ
  Вольєр та ще живий уссурійський ведмідь Ося у ньому, позаду. Фото зроблене 15 жовтня 2009 року
Вольєр та ще живий уссурійський ведмідь Ося у ньому, позаду. Фото зроблене 15 жовтня 2009 року

У Київському зоопарку помер уссурійський ведмідь Ося. 20-річна тварина три роки хворіла на хронічне запалення легень.

Ося занедужав, бо його утримували в поганих умовах, переконаний Сергій Григор"єв, 44 роки. До жовтня 2009-го він працював у зоопарку. Григор"єва звільнили. Каже, через те, що розповідав про умови, в яких утримують звірів столичного зоопарку.

— Зазвичай, такі ведмеді як Ося, живуть до 25–33 років. Його тримали в звіринці, куди навіть улітку майже не потрапляло сонячне світло. Він жив у вольєрі із самкою і двома ведмежатами. Там було холодно, тому Ося захворів. Лікували, але через холодну камеру, це не допомогло. Дирекція не вважала за потрібне добудувати ведмежатник, аби перевести ведмедів у комфортніші умови, — розповідає "ГПУ" Сергій Григор"єв.

Після смерті Осі самку і його потомство перевели в сусідній вольєр.

Директор зоопарку Світлана Берзіна, 35 років, називає провокацією заяву Григор"єва. Керівник звіринця наполягає — тварина померла через старість і хронічну пневмонію:

— Ося, звичайно, не був глибоким стариком, але у віці. Його смерть не є позаштатною ситуацією, бо помер своєю смертю. В Європі таких хворих тварин усипляють, але ми лікуємо їх до останнього. У нас є ще хворий на глаукому гімалайський ведмідь Соломон, йому 29 років.

Про умови, в яких перебував Ося, директор зоопарку каже, що ведмеді живуть так із часів СРСР. Звіринець нещодавно перевіряла державна інспекція. Вона вказала у висновку: усіх звірів в Київському зоопарку утримують нормально.

Тепер ремонтують вольєри для ведмедів, половину вже відновили й відповідають міжнародним нормам. Інші відремонтують до весни. На це з міського бюджету виділили 1 млн 200 тис. грн.

Сергія Григор"єва і його чотирьох колег на територію зоопарку не пускають, навіть за умов придбання квитків. У кімнаті охоронців біля службового входу висить список, де вказані їхні прізвища.

Зараз ви читаєте новину «Ведмідь Ося помер від запалення легень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути