середа, 28 березня 2012 05:00

Ведмедиця скалічила двох чоловіків

Восьмий день перебувають у лікарні після нападу ведмедиці 23-річний Іван Щербій і Василь Редванський, 28 років, із села Майдан Дрогобицького району на Львівщині. Минулої середи вони ходили до лісу на території Національного парку "Сколівські бескиди". Хотіли знайти роги карпатського оленя.

— З них у нас усі роблять сувеніри для себе та на продаж, — розповідає дружина постраждалого Івана Щербія 22-річна Уляна. — Хоч якась копійка в хаті. У нас же двоє малих дітей. Іван колись трохи працював охранником, зараз удома сидить і отак у ліс ходить. Василь тоже безробітний, але сім'ї не має. Чоловік казав, що ведмедиця наскочила ззаду. Вони не бачили її, як ішли. Оминули барліг, який був у землі. Почули ззаду дикий рев. Почали тікати. Але вона два рази скочила і вже була біля мого чоловіка. Вчепилася йому пазурами в спину, повалила на землю. Хотіла зубами вп'ястися в шию. Іван виривався. Пхав кулак у пащеку звіру. Василь у той момент голосно кричав. Думав, так її на себе накличе, вона відчепиться від Івана і вони втечуть. Але ведмедиця не реагувала. Тоді Василь підійшов ближче, а вона вкусила його за ногу, вп'ялася в руку. Мій чоловік почав тікати, вона знову на нього скочила. Стала пазурами розривати спину. Скільки часу вона їх по черзі мотлошила, не пам'ятають. Вони вже думали, живі з лісу не вийдуть, але ведмедиця розвернулася і пішла собі далі.

Селяни помалу спустилися до лісорубки. Робітники відвезли їх до фельдшера в село. Зараз постраждалі у Підбузькій районній лікарні.

— Стан їхнього здоров'я задовільний. На тілі у Щербія кусані, рвані рани до півсантиметра, деякі до 2-3 сантиметрів. У Редванського травмовані колінні суглоби, на тілі є садна, — говорить лікар Орест Кундич. — Робимо їм вакцинацію. Звір міг хворіти на сказ. Уночі в четвер у Івана була висока температура. Зараз нормалізувалася. Промиваємо рани, перев'язуємо, ставимо крапельниці.

Мисливці радять о цій порі не ходити до лісу.

— Ведмедиці зараз особливо небезпечні. Вони захищають своє потомство. Можуть напасти, як зайдеш на їхню територію. Якщо вже зібралися до лісу, беріть із собою хоча би ще трьох людей. Ніде у світі не зареєстрували напад на групу з чотирьох осіб, — розказує львівський мисливець Ярослав Михалевич, 82 роки. — Якщо знайшли барліг чи маленьких ведмежат, чимшвидше покиньте це місце. Але бігти не можна. Ведмедиця обов'язково поженеться. На дереві рятуватися — не вихід. Ведмеді й туди добре залазять. Найкраще впасти на землю і прикинутися мертвим. Можна чимось накритися. Ведмедиця підійде, порухає вас лапою і піде. Але якщо звір нападе, то треба відбиватися. Найкраще вцілити в ніс. Сильний біль його трохи відволіче, і ви втечете.

Зараз ви читаєте новину «Ведмедиця скалічила двох чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути