пʼятниця, 09 жовтня 2009 07:43

Ведмеді залягли у сплячку

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Уссурійський ведмідь Елік у столичному зоопарку влігся під каменем. Він настільки сонний, що не може підвестися і дійти до барлоги. Лапи розповзаються, очі заплющені
Уссурійський ведмідь Елік у столичному зоопарку влігся під каменем. Він настільки сонний, що не може підвестися і дійти до барлоги. Лапи розповзаються, очі заплющені

Ведмеді в Київському зоопарку впали у сплячку. У встеленому сіном барлозі заснули уссурійська ведмедиця Бона і білогруда Буря.

— Торік Буря впала в сплячку на початку листопада, — розповідає 45-річний Костянтин Орлов, завідувач сектору "Ведмежий континент". — Спати їй заважало затяжне бабине літо й ведмежата Боб та Бейбі. Це була їхня перша зима — вони в цей час можуть і не залягати, бо спати їм не хочеться. Під час сплячки у ведмедів знижується температура тіла та сповільнюється дихання. Організм живиться накопиченим за літо жиром. Із серпня ми давали їм подвійні порції. До середини вересня вони нажирували. Потім почали їсти вдвічі менше.


У заскленому вольєрі потягується уссурійський ведмідь Елік. Він влігся під каменем. Такий сонний, що не здатний підвестися і дійти до барлогу. Перекочується з боку на бік, не може звестися на лапи. Очі заплющені. Час від часу роззявляє рота й облизує лапу. Чоловік років 40 стукає по непробивному склу. Хижак на звук не реагує.

— Учора він іще ходив кругами, — каже працівник зоопарку 24-річний Олександр. — Сьогодні цілий день спить. Еліку 20 років. Торік він заліг у сплячку в кінці жовтня. Їсть мало. Хотіли кормом його до барлогу переманити, але він не хоче підводитися. Може, силою доведеться його вкладати. У сплячці в них проходить частина вагітності. Весною ведмедиці прокидаються й одразу народжують. Може, правда, і взимку в барлозі з"явитися малюк.

Тянь-шанська ведмедиця Чудо в клітці копає землю під барліг.

Весною ведмедиці прокидаються й одразу народжують

Окрім ведмедів, готуються до холодів єноти та борсуки. Уже спорудили собі лігво, дрімають або ходять сонні. Малорухливими стали кажани та їжаки.

— Агресивно поводиться тільки дикобраз. Він рідко вилазить із нори. Нервово і швидко їсть. У сплячку ці тварини впадають рідко, — говорить Олександр.

Торік 11 ведмедів у столичному зоопарку через тривале бабине літо заснули на початку грудня. У лютому помер тянь-шанський бурий ведмідь Чиполліно. Його розбудили, щоби почистити клітку. Він вийшов із неї й не захотів повертатися, заснув на землі. Пролежав так 12 днів і помер від пневмонії.

Зима буде рання та коротка

Якщо ведмідь впадає у сплячку раніше кінця жовтня — це на холодну зиму. Така народна прикмета.

— Яка буде зима, точно взнаємо на Покрову, 14 жовтня. Якщо день видасться сонячним і теплим, то й зима така буде. Якщо ж на Покрову буде холодно, зима буде морозна, — говорить народний синоптик із Дніпропетровська 40-річний Валерій Некрасов. — Заморозків чекайте у листопаді. Грудень буде помірно морозний, малосніжний, з ожеледицею і холодним вітром. На Новий рік — мороз і дуже сильний сніг. Але зима буде коротка. У березні стане зовсім тепло.

Із 10 до 16 жовтня Некрасов прогнозує бабине літо. А потім — похолодання та перший сніг.

Зараз ви читаєте новину «Ведмеді залягли у сплячку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути