вівторок, 04 вересня 2018 06:10

Вбили ватажка бойовиків Захарченка

Ватажка донецьких бойовиків 42-річного Олександра Захарченка ліквідували. Його підірвали у центрі Донецька в кафе "Сепар" 31 серпня близько 17:30.

Захарченко приїхав у кафе на поминки за російським співаком Йосипом Кобзоном.

Вибухівку заклали в люстру при вході у кафе. Привели в дію дзвінком із мобільного. Захарченку відірвало півголови. Також загинув його охоронець В'ячеслав Доценко. Тяжкі поранення отримав "міністр доходів і зборів" 47-річний Олександр Тимофєєв на прізвисько "Ташкент" і ще троє охоронців.

Захарченко — уродженець Донецька. До російської окупації 2014 року працював продавцем на ринку й керував нелегальною шахтою-копанкою. Під час проросійських виступів на Донбасі очолював донецьке відділення харківського бійцівського клубу "Оплот". 16 квітня 2014-го очолив групу бойовиків, які зайняли будівлю міської адміністрації Донецька. У листопаді 2014 року Захарченко став ватажком угруповання ДНР.

— Захарченка ліквідували під час внутрішніх розбірок між кримінальними авторитетами у ДНР, — каже заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко, 39 років.

— Могла бути і помста старих кримінальників за "віджатий" бізнес, і бажання бойовиків ділити грошові потоки без Захарченка, — говорить Петренко. — Не виключаю і боротьбу між Головним розвідувальним управлінням і Федеральною службою безпеки Росії. Свого часу за таким сценарієм відбувся переворот у Луганську. Тоді Плотницькому дійшло "по-живому" і він добровільно здав владу. Як революції вбивають своїх героїв, так і "русская весна".

— Бойовики і російські куратори традиційно звинувачують в убивстві Захарченка Україну, але це легко спростувати. До парламентських і президентських виборів занадто довго, щоб хтось із влади міг зіграти на загостренні. А от Кремлю це навпаки вигідно — санкції вдарили по бюджету Росії й фінансувати ДНР ні з чого.

Напередодні вбивства лідера бойовиків його найближче оточення виїхало в Росію. Брат покійного Сергій Захарченко переїхав у середині серпня, Олександр Тимофєєв відправив у Москву доньку Алісу. 27 липня СБУ здався виконувач обов'язків міністра культури в терористичній ДНР 34-річний Юрій Лекстутес. Побоявся, що вб'ють свої, й розповів про війни між російськими ГРУ та ФСБ за контроль над окупованою Донеччиною.

— Це ідеальний спосіб відвернути увагу населення окупованих територій від економічних проблем, — каже Петренко. — Крім того, отримали можливість вкотре звинуватити Україну в недотриманні Мінських угод. Схоже на те, що до кінця року Володимир Путін захоче інтегрувати ДНР і ЛНР до України на своїх умовах. А при живому Захарченку це було неможливо — надто багато українців його ненавидять.

Після ліквідації Захарченка не залишилося представників бойовиків, які підписували Мінські угоди.

— Ліквідація Захарченка вигідна Росії тим, що тепер на Донбасі не треба проводити псевдовибори, — говорить військовий експерт 46-річний Дмитро Снєгирьов. — Таким чином Росія намагається уникнути критики з боку США.

— Росія показує, що вона, як третя сторона конфлікту, дотримується взятих на себе зобов'язань, — додає Снєгирьов. — Проведення виборів лідерів самопроголошених республік і місцевих виборів на окупованих територіях є порушенням. Тиснутимуть на Україну в дипломатичному полі. Хочуть, аби ми виконували Мінські угоди на їхніх умовах.

Труну з небіжчиком 2 вересня виставили в Донецькому обласному театрі опери та балету. В Донецьк звезли майже 50 тис. людей.

Приїхала колишня прокурор окупованого Криму Наталія Поклонська і "глава уряду" півострова Сергій Аксьонов. Також президент самопроголошеної Південної Осетії Анатолій Бібілов і учасники прокремлівського байкерського клубу "Нічні вовки" на чолі з Олександром Залдостановим на прізвисько "Хірург".

Захарченка поховали на кладовищі "Донецьке море".

Зараз ви читаєте новину «Вбили ватажка бойовиків Захарченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути