пʼятниця, 22 червня 2018 06:01

Валентин Фречка виготовив папір з опалого листя

Випускник 17-річний Валентин Фречка із села Сокирниця Хустського району на Закарпатті здобув золоту медаль на Міжнародній олімпіаді геніїв у США. Відкрив технологію створення паперу з опалого листя.

— Використав звичайний блендер, — каже Валентин. — Подрібнив волокна листя, від'єднав целюлозу, з якої можна виготовляти папір. Технологією можна вирішити дві проблеми — вирубки лісів і надлишку опалого листя у містах.

Валентин зі ще п'ятьма школярами представляли українську ­команду від Малої академії наук. За винахід отримав золоту медаль і спеціальну відзнаку. Остання ­передбачає стипендію на навчання в університеті США.

17-річна Катерина Малкіна з Маріуполя Донецької області отримала золоту медаль за роботу "Метод біоутилізації поліетилену високої щільності". По срібній медалі привезли двоє учнів із Херсона. Ще двоє взяли по "бронзі".

— Валентин два роки був найкращим у конкурсах Малої академії наук "Майбутнє України", — каже 50-річна Ольга Сабодаш, учителька біології та хімії Сокирницької середньої школи. — Цьогоріч двічі здобув золоті медалі на міжнародних наукових конкурсах. У березні — в Тунісі, у квітні — в Кенії.

Зараз ви читаєте новину «Валентин Фречка виготовив папір з опалого листя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути