Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2021 00:01

Вакциновані зможуть ходити в кафе у червоних зонах

Уряд оновив правила карантину в Україні. Почнуть діяти з 20 вересня. У постанові прописані привілеї для вакцинованих громадян, умови роботи підприємців у карантинних зонах.

Запроваджують два ковід-сертифікати, які можна замовляти в мобільному додатку "Дія". Документ жовтого кольору отримуватимуть люди після першого щеплення, зеленого — після повторного. Повністю імунізовані зможуть навіть у червоних зонах відвідувати театри, кафе, музеї, спортзали, басейни, ринки та розважальні заклади.

— Сертифікати є міжнародні та внутрішні. Видають на пів року. Коли термін збігатиме, то в додатку "Дія" слід відмовитися від нього й перезамовити. Новий теж діятиме шість місяців, — говорить головний санітарний лікар України Ігор Кузін. — Люди, які оформлюватимуть документ наприкінці вересня — одразу отримуватимуть один на рік.

У жовтій зоні школи працюватимуть за умови вакцинації 80% учителів. У червоній — якщо щеплення отримали всі педагоги.

Заклади громадського харчування, спортзали, театри, музеї та кінотеатри в жовтих регіонах зможуть самостійно визначати — приймати лише імунізованих клієнтів, чи й інших за умови дотримання карантинних правил. У червоних отримають право працювати лише за умови обслуговування клієнтів із зеленим ковід-­сертифікатом.

Транспорт працюватиме. У жовтій зоні без обмежень.

— У червоних його теж не закриватимуть, — каже прем'єр-міністр 45‑річний Денис Шмигаль. — Буде вимога вакцинувати водіїв. Щеп­лення пасажирів не перевірятимуть, але обов'язковими залишаються масковий режим і соціальна дистанція.

Україна може перейти в жовту зону карантину 20–21 вересня.

— Такий рівень епідемічної небезпеки по всій державі можливо запровадить Націо­нальна комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, — говорить міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, 41 рік. — Зараз маємо перевищення рівня захворюваності за деякими показниками. Це до­зволяє нам наступного тижня зібрати комісію. Після запровадження жовтої зони вона відслідковуватиме показники в регіонах і рекомендуватиме посилення чи послаблення карантинного режиму. Повністю його скасуємо, якщо українці вакцинуватимуться.

На 16 вересня першу дозу вакцини отримали понад 6 млн громадян. Повністю імунізовані майже 5 млн українців.

Зараз ви читаєте новину «Вакциновані зможуть ходити в кафе у червоних зонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути