пʼятниця, 19 листопада 2010 09:15

У пластиліновому мультику лейтенант Хабарченко спіймав чупакабру

Автор: фото надане Олегом Марчаком
  Двірник, виліплений із пластиліну, замітає сміття.
Двірник, виліплений із пластиліну, замітає сміття.

— Це наш Рома затійником був. Якось підходить, каже: "От Танька з пластиліну гарно ліпить, можна було би щось зняти". Я купив за свої гроші вісім пачок пластиліну по 7 гривень — почали пробувати, — розповідає 35-річний Олег Марчак. Він керівник фотогуртка "Первоцвіт" у райцентрі Чортків на Тернопільщині.

Активісти гуртка — 14-річний Роман Країнський, Тетяна Ясінчук, 16 років, та 12-річний Олександр Марчак за п'ять місяців зняли 7-хвилинний пластиліновий мультфільм "Базар, або Нереальні трафунки". Його показують по місцевому телеканалу. Поширюють в інтернеті, представили на всеукраїнський конкурс школярських відеоробіт.

— Щоб одного героя мультфільму виліпити, мені вистачає півгодини, — розповідає Тетяна. — Всю роботу пальцями роблю, тільки дуже вже дрібні деталі — зубочисткою.

У стрічці 11 персонажів — продавці, покупці, пияки, священик, двірник та міліціонер — лейтенант Хабарченко. Герої мультфільму рухалися на звичайному офісному столі.

— Коли загальні сцени робили, то ставили під низ кусок темної ДВП — вона гарно асфальт імітує, — говорить Олег  Марчак. — Для крупних планів зробили фон — фотографію виліпленої з пластиліну стіни. Найдовше працювали, щоб ратушу виліпити. Аби споруда була рівна, зробили каркас із сигаретних пачок і вже його пластиліном обліплювали.

Щоби зняти хвилину мультфільму, гуртківці робили 720 послідовних кадрів фотоапаратом.

— Це в кращому випадку, — продовжує керівник гуртка. — Бо часом уже майже всю сцену знімеш, і тут бах — ногою штатив зачепив. Ракурс не той — на відео стрибок буде. Треба все заново перезнімати.

Дія розгортається на місцевому базарі. Герої жартують, говорять про політику та про чупакабру. Автори кажуть, що більшість діалогів узяті з життя. Продавець, який говорить покупцеві: "Як помиєш ноги, обріжеш нігті — взуття буде якраз", — відома на Чортківському ринку особа, переконує Марчак.

Мультиком автори хочуть натякнути владі, що базар у центрі Чорткова потрібно заборонити. Він, мовляв, псує враження від мальовничого історичного центру міста.

— Про нас мультфільм зняли? Перший раз чую, — дивується 45 річний Михайло Гуцалюк. Він 10 років торгує на чортківському ринку взуттям і став прототипом продавця Гени в мультфільмі.

— То, що Мішу десь там зняли, то добре, — говорить торговка, що працює напроти. — Він файно торгує, файно всіх людей відпускає. А то, що хочуть ринок закрити, — то зле. Він тут нікому не мішає. Навпаки, всім зручно.

Зараз ви читаєте новину «У пластиліновому мультику лейтенант Хабарченко спіймав чупакабру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути