пʼятниця, 31 серпня 2018 05:20

В Охматдиті залишився єдиний гематолог

Із відділення трансплантації кісткового мозку дитячої лікарні "Охматдит" у Києві масово звільняються лікарі. Так відреагували на усунення з посади завідувачки Центру дитячої онкогематології Світлани Донської та завідувача відділення Олега Рижака. Після проведення службової перевірки 17 серпня їм винесли догани за систематичне невиконання посадових обов'язків.

Світлані Донській замість адміністративної роботи запропонували посаду лікаря-гематолога поліклініки "Охматдит". Вона відмовилася. За нею заяви про звільнення написали четверо лікарів-гематологів відділення, лікар-трансфузіолог та кілька лаборантів лікарні. Заявили, що всі звинувачення — спроба усунути незручних людей.

— Ми — команда. Немає ­команди — немає трансплантації. Ми допрацьовуюмо два тижні, а далі всі питання — до адміністрації, — заявила Софія Мацібох, лікар-гематолог. Однією з перших написала заяву на звільнення.

Працювати у відділенні залишився лише дитячий гематолог 33-річний Олександр Лисиця.

— Моя мотивація — життя моїх пацієнтів. Щоб їх урятувати — і все, — коментує він.

Відділення трансплантації — єдине в Україні, де дітям пересаджують кістковий мозок від близьких родичів. Зараз у стаціонарі — десять пацієнтів. Їх не можна переводити в інші лікарні. Хворим заборонено виходити навіть у коридор — ризикують підхопити інфекцію через слабкий імунітет.

Рижаку та Донській закидають систематичне зло­вживання службовим становищем. Проти них відкрите кримінальне провадження.

— Олег Рижак та Світлана Донська довгий час наживалися на маленьких пацієнтах. Наприклад, змушували батьків купувати дорогі препарати, які вже були на складі, — розповідає виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун, 55 років.

Засновниця благодійного фонду "Таблеточки" 30-річна Ольга Кудиненко каже, що батьки хворих дітей часто скаржилися на хабарництво у відділенні.

— Ми неодноразово чули від наших підопічних, що з них вимагають 2–5 тисяч доларів. Поведінка екс-завідувача відділення Рижака і колишнього керівника центру Донської неприпустима тим, що вони підбивають лікарів звільнятися і залишають дітей без допомоги, — вважає Кудиненко.

Олег Рижак обвинувачення спростовує. Говорить, що батькам називали суми, необхідні для придбання ліків. Своє звільнення пояснює наміром МОЗ реорганізувати відділення.

— Центр трансплантації кісткового мозку знищений, із 20 серпня його не існує, — заявляє Олег Рижак. — Його хочуть перетворити в перевалочний пункт, щоб вивозити дітей для трансплантації кісткового мозку за кордон.

У Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що для безперебійної роботи відділення залучать іноземних лікарів.

— Уже отримано підтвердження від фахівців із клінік Литви та Італії. Також розробляємо план стажування українських лікарів у клініках ЄС, — каже речник міністра охорони здоров'я Олександр Ябчанка, 37 років. — У відділенні трансплантації залишилася лише половина штату, тому навантаження на працівників на деякий час збільшиться. Для забезпечення безперервного процесу лікування проведення лабораторних досліджень розподілять на кілька столичних медзакладів.

Зараз ви читаєте новину «В Охматдиті залишився єдиний гематолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути