Ексклюзиви
четвер, 13 березня 2008 07:05

У дитсадках печуть хліб

Автор: фото: Аветис Калустян
  Зранку діти в дитсадку №323 їдять без хліба, на обід їм печуть маленькі булочки. Хоч батькам заборонено приносити хліб, вони купують батони
Зранку діти в дитсадку №323 їдять без хліба, на обід їм печуть маленькі булочки. Хоч батькам заборонено приносити хліб, вони купують батони

Із минулого тижня до дитсадків у двох районах Харкова не привозять свіжого хліба. Старі договори на поставки закінчилися, а підписати нові не встигли. Аби діти не голодували, кухарі дитячих закладів самі печуть на обід 30-грамові булочки із запасів.

— Зранку діти їдять без хліба. А на обід ми печемо їм на нашій кухні — коли невеличкі пампушечки з часником, коли звичайні, — розповідає Олена Тютюнник, вихователька дитсадка в центрі Харкова. — За нормами, треба 30 грамів, от і випікаємо маленькі булочки.

Купувати хліб за батьківські гроші, за законом, не можна. На кожну буханку, яка надходить до дитячого дошкільного закладу, має бути сертифікат якості.

— Нам вихователі забороняють купувати хліб. Кажуть, не треба. Мовляв, усе скоро владнається, — розповідає Олена Теревина, 28 років. Її син Андрій ходить до дитсадка в Салтівському житловому масиві. — Та ми все одно, коли приводимо малих, скидаємося, купуємо й даємо їм по 2–3 батони щоранку. Бо як я буду сидіти на роботі, коли знатиму, що син їв молочне без батона? Він так любить.

Кілька тижнів тому були перебої з м"ясними продуктами та овочами. Та в деяких дитячих дошкільних закладах проблеми вже вирішили.

— Наші діти неголодні. У меню є і риба, і творожне, і молочне. На ті шість гривень, що держава виділяє на обід, нам важко вкластися. Та намагаємося, — говорить завідувачка дитсадка N323 Тетяна Массалітіна.

У районних відділах освіти не заперечують, що є проблеми з продуктами. Заступник начальника Головного управління освіти й науки Галина Михайленко зазначає: гроші на харчування дітей у бюджеті закладені. Із них можна використовувати 10%, а для решти треба проводити тендерні торги. Через тривалу й витратну процедуру в нинішніх умовах брати участь у тендерах ніхто не хоче.

Торги проводить фірма-монополіст "Європейське консалтингове агентство". Правила, за словами керівників тендерних комітетів у районних відділах освіти, не завжди можна назвати прозорими. Наприклад, за два дні до проведення конкурсу учасники мають переказати на рахунки фірми 12–13 тис. грн. Хоча, згідно із законом, цю суму повинен перераховувати тільки переможець.

— В одному з районів ситуація така: доки вийшло оголошення про тендер, ціни на продукти піднялися. І настільки, що вони вже не можуть увійти до тих рамок, які були прописані, — пояснює заступник міського управління освіти Тетяна Стецюра. — Тепер потрібно вносити зміни до документації, інакше не куплять необхідної кількості продуктів. Від моменту подачі оголошень і до початку торгів проходить від 21 до 45 днів. А за цей час ціни на продукти вже зовсім інші. Нам важко.

Зараз ви читаєте новину «У дитсадках печуть хліб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути