вівторок, 17 січня 2017 00:00

В Азовському морі зникає риба

В Азовському морі торік виловили рекордну кількість риби — 36 тис. т. Найбільше бичка, тюльки та хамси. Через нелегальний вилов із водойми зникають пеленгас, судак, камбала й осетрові.

— Азовське море нещодавно в шість із половиною разів перевершувало Каспійське море по рибопродуктивності. На сьогодні екологи переконують, ресурси Азовського моря майже знищені. З 40 промислових видів риб для повноцінного вилову залишилися лише три — тюлька, бичок і хамса. На межі виживання осетрові види риби й пеленгас. Ще 10 років тому його було у 20 разів більше. Судака — в п'ять, камбали — в сім, — говорить голова Асоціації рибалок України 56-річний Олександр Чистяков.

Щоб відновити їх, треба щонайменше п'ять років, кажуть фахівці.

— Рибний світ Азову ще має шанс на відновлення. Для цього варто розширювати штучне зариблення моря. Давати можливість відкриватися підприємствам, садовим господарствам. А також фермам із розведення мідій. Бичка, тюльки й хамси є вдосталь. Варто зосередитися на їхньому вилові. Це дасть час на відновлення зникаючих видів, — додає Чистяков.

Вилов риби 2016 року здійснювали 150 підприємців.

Зараз ви читаєте новину «В Азовському морі зникає риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути