Ексклюзиви
вівторок, 22 лютого 2011 04:00

В Андрія Кирийчука серце не працювало дві години

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  15 лютого у Київському міському центрі серця провідний кардіохірург Росії — Лео Бокерія та директор центру Борис Тодуров роблять операцію із заміни серцевого клапана
15 лютого у Київському міському центрі серця провідний кардіохірург Росії — Лео Бокерія та директор центру Борис Тодуров роблять операцію із заміни серцевого клапана

15 лютого головний кардіохірург Росії Лео Бокерія та директор Київського міського центру серця Борис Тодуров замінили серцевий клапан 28-річному Андрієві Кирийчуку. Уперше за 20 років хірурги двох країн провели спільну операцію. Серце пацієнта зупинили на 2 год.

— Підступність цього клапану, що на самопочутті людини дефект ніяк не позначається. Хворий навіть активніше стає. У центрі сказали, що ми запізно кинулися. Швидко підготували сина до операції, — розказує мати 49-річна Валентина Кирийчук. Із чоловіком Володимиром вона сидить під операційною.

Родина живе в Коростені на Житомирщині. Валентина працює заступником директора на підприємстві "Хіммаш", Володимир — машиніст. Їхній син Андрій — юрист, хоче відкривати власний бізнес.

— Чоловік — здоровань такий, 98 кілограмів важить, — 71-річний Лео Бокерія відходить від операційного столу. Стежить на моніторі, як Тодуров пришиває новий клапан. Серце на вид слизьке, коричневе.

Торік московський хірург уперше пересадив штучне серце.

— 10 місяців тому вживив його 62-річній пацієнтці. Штучне серце доставили з Америки. Донорське було складно знайти — дама важила менше 50 кілограмів. Гинуть в основному молоді чоловіки, їхні серця завеликі. Дев'ять місяців вона жила зі штучним серцем. А тоді замінили на донорське, — розказує. — Фірма, яка робить механічні серця, прислала мені листівку: "Вітаємо вас! Це перша у світі успішна операція з нашим серцем".

46-річний Борис Тодуров розказує, як нещодавно лікував немовлят із двох родин — сербської та албанської.

— Поселили їх в одну палату. Оперували малят по черзі. Це була не тільки гуманітарна акція, а й політична. Хотілося примирити людей, які вбивають дітей одне одного. У перший день вони дивились одне на одного як вороги. А коли поверталися додому, обнімалися. У газетах написали: "Те, що не змогли зробити політики й військові, зробили українські хірурги. Вони змусили обнятись і поцілуватися серба й албанця".

Операції на серці в Україні коштують від $2 тис.

Зараз ви читаєте новину «В Андрія Кирийчука серце не працювало дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути