вівторок, 02 липня 2019 00:41

"Утворився ринок медичних послуг"

Автор: Ганна Мітічева
 

Станом на 1 липня 2019 року 79% українців обрали сімейного лікаря та підписали з ним декларацію. Не зробили цього 21%, переважно жінки і літні люди в західних і східних регіонах. Такими є результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Кожен п'ятий опитаний вважає, що за два роки якість медичних послуг покращилася. Для 37% вона погіршилася, 32% не помітили змін, 12% не змогли відповісти.

— Утворився ринок послуг, у якому ходять гроші. Тепер вони йдуть на пацієнтів, — каже експерт Реанімаційного пакету реформ Тимофій Бадіков, 35 років. — Раніше серед медичних закладів була конкуренція за фінансування та пацієнтів, тому багато грошей "йшло" до кишень. Зараз лікарні отримують гроші за виконану роботу.

Як проходить медична реформа?

— Українці бачать зміни у первинній медицині. ­Йдеться про лікарів, які не можуть зробити операцію. Третинна ланка поки що не працює за реформою. Медичні заклади не готові до впровадження. Водночас респондентів не питали про те, чи була в них операція після реформи. Тому не можемо оцінити цю ланку.

Реформа дає позитивні результати в первинній медицині, але це лише початок. Щоб побачити зміни на всіх рівнях, потрібно 10 років.

20% опитаних вважають, що після реформи медицина покращилася. Це багато?

— Ці цифри ні про що не кажуть. Бо "покращення медицини" є не тим самим поняттям для різних верств населення. Одні тішаться, що є переваги для молодих сімей із дітьми. Водночас старші люди скаржаться, що тепер "швидка" не приїде на будь-який виклик.

Які головні перешкоди для реформи?

— У пацієнтів — різні потреби. Тому немає чіткого індикатора, за яким повинна розвиватися реформа. У регіонах люди по-різному ставляться до неї. Виникла проблема з махінаціями, якими стали займатися головні лікарі. Наприклад, людина записана в одній лікарні, а її ім'я заради фінансування вносять у ще одну.

Які зміни помітили пацієнти після підписання декларації:

30% — лікар став уважніший

18% — легше потрапити на прийом

11% — кращі умови: ремонт, сучасне обладнання

11% — отримали направлення на безкоштовні лабораторні тести

9% — отримали безкоштовні ліки чи вакцини

20% — не побачили змін

25% — ще не відвідували лікаря

7% — важко відповісти

*Можна було обирати кілька варіантів

Зараз ви читаєте новину «"Утворився ринок медичних послуг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути