Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2010 00:18

Утворилося провалля площею 16 гектарів

Автор: фото з сайта www.interlock.ucoz.ua
  Після планових вибухово-технічних робіт на шахті імені Орджонікідзе в місті Кривий Ріг на Дніпропетровщині утворилося провалля до 100 метрів завглибшки. Обвалилася частина будівлі шахти, дорога та парковка з чотирма машинами
Після планових вибухово-технічних робіт на шахті імені Орджонікідзе в місті Кривий Ріг на Дніпропетровщині утворилося провалля до 100 метрів завглибшки. Обвалилася частина будівлі шахти, дорога та парковка з чотирма машинами

У неділю 13 червня на околиці Кривого Рогу на Дніпропетровщині утворилося провалля площею 16 га. Загинула людина, пошкоджені підстанція і механічна майстерня шахти ім. Орджонікідзе. Під землю провалився монумент героям війни у селищі Горького. Причиною катастрофи став плановий вибух на глибині півкілометра.

Заряд здетонував о 7.00. Персонал шахти перед тим евакуювали. У небезпечній зоні залишився працівник Науково-дослідного гірничорудного інституту, який контролював роботи. Він припаркував свою "газель" неподалік від кар"єру. Коли ґрунт просів, його мікроавтобус провалився під землю. Чоловік загинув. Тіло відкопали рятувальники.

Під землею опинилися три машини без людей. Жителі селищ Горького, Старий Рудник і дачного масиву протягом кількох хвилин відчували, як земля ходить під ногами. У Кривому Розі прорвало водопровід багатоквартирного будинку.

— Я думала, то землетрус. Спочатку під ногами загуло, а потім у квартирі почала люстра хитатися й меблі затряслися, — каже Галина Краснова, 34 роки.

Люди вибігали з будинків, хапали гроші та документи. Землетрус тривав не більш як хвилину. Люди годину не поверталися до помешкань. Чекали нових поштовхів.

— У напрямку шахти промчали колони машин МНС, міліції, "швидкої". За 15 хвилин там перекрили всі дороги. Міліціонери відганяли кожного, хто підходив до провалля, — додає Галина Краснова.

У квартирі почала люстра хитатися й меблі затряслися

Просідання землі зупинилося за кілька десятків метрів від будинків селища Старий Рудник. Тамтешні жителі бояться, що їхні хати проваляться.

Біля селища Горького тріснув підземний газопровід. Аварійники перекрили газ. У більшості будинків немає світла. У селищі 7,5 тис. населення. Їм привезли кілька бочок питної води.

В Інтернеті з"явилося відео з місця катастрофи. На записі видно, що глибина провалля сягає 100 м. Земля довкола ями вкрита тріщинами до півметра завширшки. Ходити небезпечно — автори відео кажуть, що ґрунт під ногами наче рухається і тріщить.

На місці працює спецкомісія. Головний інженер шахти Сергій Красюк стверджує, що вибухотехнічні роботи проводили за планом Науково-дослідного гірничорудного інституту. Чому просів ґрунт, комісія обіцяє сказати наступного тижня.

Зараз ви читаєте новину «Утворилося провалля площею 16 гектарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути