вівторок, 28 травня 2019 07:30

"Усе змило. Кози, кури потопилися. Був город — нема нічого"

Автор: УКРІНФОРМ
  Закарпаття затопили річки, які після злив вийшли з берегів. Людей із деяких населених пунктів евакуювали
Закарпаття затопили річки, які після злив вийшли з берегів. Людей із деяких населених пунктів евакуювали

В усіх регіонах України 25–26 травня пройшли дощі та шквали. Західні області затопили річки, які вийшли з берегів. Тернопільщину вкрив град. Знеструмлені 69 населених пунктів у п'яти областях — Київській, Сумській, Кіровоградській, Черкаській та Житомирській.

25 травня на території Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей було підтоплено близько 2 тис. будинків.

— Близько четвертої години пішли сильні дощі. Зірвали мені окіп. Уся вода пішла поза хату, — розповідає Ольга Скорчак із села Бережниця Калуського району Івано-­Франківщини. — Усе змило. Кози, кури потопилися. Був город — нема нічого. Привезли за 4 тисячі щебінь — усе забрало. Нанесло каміння, замули. Ми прокопали окіп. Якби були всі прокопали так, як ми, то цього би не сталося. Потрібно, щоб кожен навпроти себе копав. Не знаю, хто має нам це відшкодовувати.

"Зливи з градом не спи­няються. Одна доросла смерека утримує до 5 тонн води. Але де ж її знайти дорослу? — пише куратор громадського центру "Зелена школа" 41-річний Максим Залевський у соцмережі "Фейсбук". — Тепер у Карпатах залишилися лиш молоді дерева для фоток".

Збитки негоди під­рахують спеціальні комісії. Останні чотири роки протипаводкових заходів на Закарпатті не проводили, зазначають спеціалісти Управління водного господарства.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про невідкладні заходи щодо подолання наслідків негоди на окремих територіях Закарпатської та Івано-Франківської областей.

Зараз ви читаєте новину «"Усе змило. Кози, кури потопилися. Був город — нема нічого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути