четвер, 30 червня 2011 07:00

Ураган повалив 500 дерев

Від суботи майже по всій Україні безперервно йдуть дощі. 217 населених пунктів в 11 областях до вівторка залишалися без світла.

У Черкасах за чотири дні випала двомісячна норма опадів. Вулиці залиті водою, маршрутки й тролейбуси не їздять.

— Ішов на зупинку, то вжахнувся. У дворах автомобілі стоять по вікна у воді. Сигналізації працюють. Чоловік із надувним човном до своєї машини йшов, — розказує 25-річний Богдан.

О 8.00 в середу на вул. Руставі на зупинці зібралися до 200 людей, щоб їхати в бік центру. Водії маршруток відмовляються возити. Буси — по фари у воді. "Швидка" не змогла добратися до хворого на вул. 30 років Перемоги. Терміново іншою дорогою вислали другу машину.

— Я не могла вийти з дому, бо в під'їзді води було по треті східці. Подзвонила на роботу, там один колега був. Каже — сиджу в трусах, бо змок, — розказує 35-річна Оксана Бідченко.

В Одесі за дві доби ураган повалив понад 500 дерев.

— На улице Градоначальницкой в субботу где-то в 15.30 от старого дерева откололась огромная ветка, — розповідає 35-річний Дмитро Лозовацький. — Зірвала лінію електропередач, трамвайні електромережі. Залізобетонний ліхтарний стовп похилився. Через перепад напруги, замість 220 вольт влупило 400, у сусідів погоріла техніка: холодильники, телевізори, пральні машини, комп'ютери.

— Уся наша сім'я повскакувала з ліжок від вибуху. Була десь третя ночі 27 червня. Збіглися до вітальні. Дивимося — телевізор горить, — розказує Григорій Немчук, 48 років, що живе на вул. Шоста станція Великого фонтану. — Я схопив покривало з дивану і накрив його. Полум'я затихло. Розетка була чорна. За вікном страшна буря — тополя, удвічі вища за наш двоповерховий будинок, нахилялася від вітру до землі.

На вул. Утьосова на 70-літню одеситку впала стара акація. Жінка загинула. Сусіди кажуть, вона вийшла погукати на обід подругу з сусіднього будинку.

— Увечері курю на балконі. Злива, — розказує російською Ярослав, 24 роки. Живе на вул. Пастера. — Бачу стара акація падає на припарковані автівки. Поряд жінка з дитиною стояла. Схопила малого, відбігла, причому з такою швидкістю нереальною, що я аж не повірив. В одній із машин сидів сусід. Йому повезло, бо стовбур упав на авто поряд, а його машину накрило гіллям.

На Миколаївщині в Південно-Бузькому лимані 26 червня перевернувся пасажирський баркас. На борту були 18 людей. Серед пасажирів — троє дітей, найменшому 4 місяці. Четверо чоловіків пливли до острова близько кілометра. Інші пасажири вчепилися у дно баркасу. Їх підібрала приватна яхта.

До хати 75-річної Катерини Кузьмич із села Головецько Старосамбірського району Львівщини залетіла кульова блискавка.

— Сильних громів там тої суботи й не було. Ішов дощик. А мені так неспокійно в хаті. Думаю, вийду на призьбу, помолюся, — розповідає Катерина Кузьмич. — Коли вернулася, виділа таку яскраву кулю, що в дві долоні би ся не вмістила. І вона ся розбила до підлоги, а від неї пішли різнокольорові іскри.

У Криму в неділю температура вдень не перевищувала +16°С.

— Ми приїхали в четвер, 23 червня. Було сонячно, але вода холодна — плюс 17. Не купалися, думали, почекаємо, доки потепліє, — розповідає в середу телефоном львів'янка 29-річна Роксолана Петрик. Відпочиває із сім'єю в селищі Кацівелі біля курорту Сімеїз. — А в суботу задощило, температура води плюс 10. У неділю–понеділок лило безперестанку. Усі в куртках і светрах ходять. Хто приїхав своїм автомобілем, у вихідні вернулися додому. А ми маємо зворотні квитки на 3 липня. Мерзнемо.

На пляжах у пунктах прокату матраців і лежаків продають шкарпетки, целофанові накидки, куртки, парасолі.

Негода триватиме до кінця тижня, кажуть метеорологи.

Зараз ви читаєте новину «Ураган повалив 500 дерев». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути