вівторок, 12 червня 2012 00:30

Українській збірній мають повернутися борги

Мій колега 21-річний Захар збирається в Київ на футбол. Їхатиме автостопом. Запрошує мене. Я відмовляюся, потайки заздрячи його безтурботності.

Ловлю себе на думці, що Євро-2012 — дев'ятий за ліком чемпіонат Європи, який я пам'ятаю. І, фактично, перший, де я вболіватиму за своїх. 1980-го та 1984 року збірна СРСР не пробилася до фіналу. 1992-го грала якась незрозуміла команда СНД без гімну й прапора. На всі наступні фінальні частини чемпіонату збірна України не потрапила. Позитивні емоції приніс лише Євро-1988 в Німеччині. То була лебедина пісня збірної СРСР і водночас апогей тренерського генія Лобановського.

Я тоді теж мав 21 рік. Міг дозволити собі спати до опівдня й лягати о другій ночі. Узагалі жити безтурботно. Проте той чемпіонат пам'ятаю, ніби це було вчора. У перших двох матчах ми показали навдивовижу невиразну гру, але розжилися трьома очками за перемогу й нічию. Потім феєрично переграли Англію та Італію, щоб програти, зовсім не за грою, Нідерландам у фіналі. Після того поєдинку в нечисленних радянських спортивних газетах почалася справжня ейфорія. Збірну хвалили на всі заставки. А в мене не проходило відчуття несправедливості. Дуже вже хотілося перемоги у фіналі. Тепер я знаю, чому наші програли.

Та збірна СРСР на 80 процентів складалася з українців. Принаймні стартовий її склад. Однак, якби вони перемогли, то вся слава дісталася б Росії. Бо навіть у Вікіпедії написано, що збірна Росії з футболу — правонаступник збірної СРСР, яка виборола срібні медалі на Євро-1988.

Із п'яти спроб незалежної України потрапити на чемпіонат Європи вдалою виявилася лише остання. Та й то, це право ми отримали як власники чемпіонату. Це виглядає трохи несправедливо стосовно решти, які пробивалися на Євро з боями. Я ж вважаю, що футбольна доля повертає нам старі борги. За незбагненну гру на чемпіонаті світу 1986 року й за "срібло" чемпіонату Європи-1988. За славу, яка дісталася росіянам. Шкода тільки, що молодість і безтурботність не повертаються ніколи.

Зараз ви читаєте новину «Українській збірній мають повернутися борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути