вівторок, 07 листопада 2017 05:50

Українських консулів жодного разу не пустили до чотирьох політв'язнів

Українські консули не мали змоги відвідати чотирьох політв'язнів — громадян України за весь час їх незаконного утримання в Росії. Ідеться про Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Ферата Сайфуллаєва та Рустема Ваїтова.

Про це розповіла речник Міністерства закордонних справ України 39-річна Мар'яна Беца.

— Російська сторона мотивує відмову тим, що всі вони є кримчанами. Отже, нібито громадянами РФ унаслідок анексії півострова, — каже Беца.

У серпні 2015-го військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив режисера 41-річного Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму "за створення терористичної організації". У тій же справі 27-річний Олександр Кольченко отримав 10 років ув'язнення. Обох затримали в Криму 2014-го. Торік засуджені заповнили документи для передачі в Україну для відбування покарання. Їм відмовили.

23 січня 2015 року в Криму затримали кримських татар 33-річного Руслана Зейтуллаєва, Рустема Ваїтова, Юрія Примова і Ферата Сайфуллаєва. Звинуватили в причетності до забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір". 7 вересня 2016-го в Ростові-на-Дону Зейтуллаєва засудили до семи років ув'язнення. За ­версією російського слідства, він ­організував у Севастополі підрозділ ­організації. Сайфуллаєв, Ваїтов і Примов отримали по п'ять років позбавлення волі, бо нібито вербували до її лав.

Зараз ви читаєте новину «Українських консулів жодного разу не пустили до чотирьох політв'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути