середа, 16 січня 2013 06:00

Українські книжки в райцентри майже не доходять

Українські видавці хочуть створити мережу книгарень, де можна було би продавати книжки без накрутки посередників. Підписали наприкінці грудня відповідний меморандум про заснування "Українського книжкового альянсу".

— В Україні діють понад вісім тисяч книготорговельних точок. Такі дані Держкомтелерадіо. Що включили у ці книготорговельні точки, важко сказати. В обласних адміністраціях рахують навіть бабусь на лоточках, які продають по кілька книжок, — каже 58-річний Олександр Афонін, голова Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів. — Самих книгарень є близько 1400. Але маємо сумніви щодо цієї цифри. За нашими розрахунками, їх не набереться і тисячі. Нормальна книжкова крамниця повинна мати від 50 квадратних метрів, щоб представити п'ять-сім тисяч найменувань. Таких книгарень повинно бути у країні хоча б дві-дві з половиною тисячі. Головне — створити їх у районних центрах, куди книжка майже не доходить.

Меморандум підписали 11 видавництв. Серед них — "Клуб Сімейного Дозвілля", "Фоліо", "Навчальна книга — Богдан", "Ранок", "Либідь".

— Головна причина створення альянсу — те, що за 22 роки незалежності наш книжковий ринок так і залишився неструктурованим. Після знищення 1993-го потужної мережі муніципальних магазинів "Укркнига" процес пустили на самоплив. До 2009-го українські книгарні були поставлені на одну дошку з банками, бутиками, барами. Вижити у комунальних приміщеннях, виграти конкурс у банку чи грального салону — жодних надій для них не було. В Україну заходили гравці книжкової торгівлі з великим капіталом. Це могли собі дозволити лише потужні російські видавництва і дистриб'ютори. Якщо менші видавництва пробивалися до їхньої мережі, то потрапляли під диктат — розрахунок через півроку, штрафи. Іноземні мережі роблять величезні накрутки. Скажімо, у польського "Емпіка" вона сягає 180 відсотків на книжку. А ті дрібні незалежні магазини, що розкидані по всій Україні, не мають можливості збирати літературу по невеликих видавництвах. А ті не можуть розвозити по 10-15 книжок по всій Україні. Тому видавці опинилися у ситуації, коли не здатні донести свою книжку до читача.

З проханням надати приміщення під нові книгарні видавці звертатимуться до президента й уряду.

Зараз ви читаєте новину «Українські книжки в райцентри майже не доходять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути