четвер, 06 березня 2008 07:10

Українці з-під кордону їздитимуть до Польщі без віз

У вівторок Україна та Польща погодили текст угоди про малий прикордонний рух. Українці, які проживають в 50-кілометровій прикордонній зоні, їздитимуть до Польщі зі спеціальним дозволом, без віз.

Дозвіл коштуватиме 20 євро. Перший раз його видаватимуть на 2 роки, вдруге — на 5. Він буде дійсний на 50-кілометровій прикордонній території Польщі.

Торік у грудні Польща ввійшла до Шенгенської зони, тому потрапити до країни жителям малої прикордонної зони стало складніше. Минулого місяця вони перекривали міжнародні магістралі, що ведуть до пунктів пропуску "Рава-Руська" і "Краковець". Так вимагали підписати угоду про спрощений малий прикордонний рух.

Найдовше сторони домовлялися про надання медичної допомоги. Зрештою вирішили, що при перетині кордону людина повинна мати поліс медичного страхування терміном не менш ніж на два тижні. Мінімальний розмір страховки — 20 тис. євро. Окрім того, Україна зобов"язалася відкрити вісім нових пропускних пунктів.

Схожу угоду країна має з Угорщиною, готується укласти зі Словаччиною та Румунією. Угоду між Польщею та Україною мають підписати на міжурядовому рівні й ухвалити парламенти обох країн.

У 50-кілометровій зоні України проживає 1,5 млн осіб, на території Польщі — 800 тис.

Зараз ви читаєте новину «Українці з-під кордону їздитимуть до Польщі без віз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути