четвер, 28 січня 2021 00:16

Українці отримають компенсацію за електроопалення

Уряд планує виплатити споживачам компенсації за електроопалення. Зі спецфонду держ­бюджету виділять 1,4 млрд грн.

Гроші отримають мешканці будинків і гуртожитків, що використовують електрику для обігріву. Також жителі багатоквартирних домів, де немає або не працюють системи централізованого теплопостачання, багатодітні сім'ї, дитбудинки сімейного типу. Кошти мають зарахувати на особові рахунки як оплату за електрику, спожиту в першому кварталі 2021-го. Допомогу не дадуть отримувачам субсидій.

— В інших країнах компенсації працюють, бо є точна кількість бідних, багатих і представників середнього класу. Знають, скільки громадян потребують виплат і в якому обсязі, — розповідає фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — У нас субсидію може отримувати людина, яка три-чотири рази на рік їздить за кордон відпочивати. Багато українців мають тіньові доходи, але користуються пільгами нарівні з пенсіонерами. Державні кошти розподіляються неефективно.

Ціна на будь-який товар чи послугу має відповідати платоспроможному попиту споживача.

— У нас є магістральні мережі, побудовані державою. Енергоатом і Укргідроенерго генерують майже 60 відсотків електроенергії. Є можливість забезпечити українців дешевою електрикою, — додає Кущ. — Натомість із 1 квітня хочуть скасувати спеціальні зобов'язання, завдяки яким Енергоатом постачав недорогу електрику населенню. Тарифи можуть зрости до 3,5 гривні за кіловат.

— Слід розробити методику обґрунтування ціни. Мають бути чітко визначені всі її складові, передбачена можливість контролю, — говорить експерт з енергетичних питань 48-річний Геннадій Рябцев. — У багатоквартирному будинку можна використовувати газовий котел, електро- та централізоване опалення. Що дешевше — залежить від того, де живе споживач. У регіонах відрізняється вартість енергоносіїв та їх доставки. У деяких областях навіть без пільг електроопалення буде дешевше.

Зараз ви читаєте новину «Українці отримають компенсацію за електроопалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути