четвер, 24 грудня 2009 10:07

Українці лідирують серед мігрантів в Італії

Автор: фото з сайту www.gdb.rferl.org
  Олесь Городецький: ”Раніше італійці цінували філіппінок, а тепер — українок”
Олесь Городецький: ”Раніше італійці цінували філіппінок, а тепер — українок”

Чисельність українців, які легально та нелегально живуть і працюють в Італії, упродовж останніх трьох років зросла втричі.

Національний інститут статистики Італії підрахував: 2008-го в цій країні офіційно жили 170 тис. наших співвітчизників. Тамтешнє міністерство внутрішніх справ повідомляє: у вересні 2009 року 37 тис. українців подали заяви на узаконення своєї праці. Це найбільше серед інших заробітчан. Про життя наших в європейській Італії "ГПУ" розповідає Олесь Городецький, 32 роки, голова Християнського товариства українців в Італії.

Скільки українців перебувають в Італії?

— Тут легально та нелегально живуть близько 600 тисяч українців. Цього року серед мігрантів ми перші. Після нас марокканці й молдавани. Румунів тут мільйон, але їх не обліковують, бо вже європейці.

Які зарплати та пенсії мають заробітчани в Італії?

— Деякі українці працюють програмістами за 4 тисячі євро на місяць. Середня зарплата заробітчан — 1600 євро. Найменше отримують нелегали на півдні, які збирають урожай, по 3 євро за годину. Чоловіки працюють садівниками, на будівництвах.

Як ставляться в країні до наших співвітчизників?

— Раніше італійці цінували й шукали доглядальниць філіппінок, а тепер — українок. У тамтешніх школах люблять наших дітей, бо майже всі — відмінники. Недолюблюють румунів і албанців. Вони лідирують у кримінальних справах, особливо крадіжках на віллах і зґвалтуваннях.

Що італійці знають про Україну?

— Гоголя знають як українського письменника, а не російського. У Римі вболівають за українського боксера Сергія Демченка. Він грає за італійський клуб, але на ринг виходить із нашим прапором. Знають про Голодомор, помаранчеву революцію та отруєння Ющенка. Тимошенко знають як красиву революціонерку з косою.

Чи потрібна фінансова допомога українцям в Італії?

— Ми просимо законодавчої допомоги. Ненормально, коли в консульстві, яке обслуговує 200 осіб на день, працює три особи. Труни досі відправляють, як мішок картоплі, на вагу. Українські компанії беруть за кілограм 11 євро, іноземні — 6. Коли українець помирає в Італії, а вдома лишаються батьки й діти, то транспортування лягає на їхні плечі. Це коштує 4 тисячі євро. Я приїжджаю машиною з українськими номерами, мушу кожні чотири дні відмічатися на кордоні, наче злодій. А італійцям в Україні дозволяють перебувати до 90 днів без реєстрації.

Зараз ви читаєте новину «Українці лідирують серед мігрантів в Італії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути