вівторок, 19 червня 2012 00:00

"Українці дуже заполітизовані"

Автор: фото: Ганна Усік
  Грегор Мілей: ”В Україні мені бракувало велосипеда. У Швеції його можна взяти напрокат на вулиці. Тут такої послуги не знайшов”
Грегор Мілей: ”В Україні мені бракувало велосипеда. У Швеції його можна взяти напрокат на вулиці. Тут такої послуги не знайшов”

Швед Грегор Мілей, 34 роки, у Київ приїхав зі Стокгольма. У п'ятницю перед матчем збірної Англії та Швеції п'є пиво в пабі "Натурліх" біля Хрещатика.

— Уже тиждень у Києві. Ще би на два місяці залишився, — каже. — Хоча мені багато що тут не подобається. Жити в Україні довго не зміг би, — Грегор п'є німецьке пиво по 40 грн за бокал.

Що ви знали про Україну до приїзду?

— Багато, бо в мого батька на фермі працюють четверо українців. Ваші чоловіки у Швеції та Данії популярні. Вони одні з кращих ветеринарів у світі. А в нас ветеринар — високооплачувана професія. Отримує вдвічі більше за вчителя та водія автобуса — десь 40 тисяч крон. У гривнях це майже те саме.

Що не подобається в Україні?

— Кажуть, у таборі на Трухановому острові жахливо: багато комарів, нема гарячої води і світла. У вас було чотири роки, щоб підготуватися до Євро, і бюджет ніхто не урізав. Куди поділися гроші? Австрія використала в кілька разів менше коштів, але там не було проблем із завищенням цін на житло і кемпінгами.

Мені не подобаються туалети. Думав, смердить тільки в безплатних. Дорогою до "Олімпійського" зайшов у вбиральню за 2 гривні. Переді мною в кабінці 10 хвилин сидів британець. Соромився вийти, бо не зміг спустити після себе воду. Туди зайшла товста жінка з відром води, змила все вручну. Туалетний папір касирка ділила по півметра і видавала через віконце. У вас нема освіжувачів повітря? Чому ніде не можна знайти засобів гігієни? У дівчини з моєї компанії почалися критичні дні. У вісьмох туалетах у центрі Києва ми не знайшли прокладок. У нас усі засоби гігієни можна якщо не взяти безкоштовно, то купити біля громадської вбиральні. У Швеції всі туалети безкоштовні.

Ще не сподобався ваш кабан Фунтик. Він двічі передбачав шведам перемогу і двічі помилився. Я вже підмовляв хлопців, щоб украли вночі цю свиню і відправили на баварські ковбаски.

Які враження від людей?

— За тиждень я найбільше наслухався про ваших політиків. Майже кожен чоловік, з яким я пив пиво, розповідав, який поганий Янукович і запитував, чи чув я про Тимошенко, яка сидить у тюрмі. Коли я запитував, чому у вас такі погані дороги, чому на вулицях так багато міліції і за 2 кілометри в таксі треба платити 300 гривень, мені всі казали, що винен Янукович. Але навіщо ви його обрали? Якщо він вас не влаштовує, то чого не поміняєте? Ви ж не в Білорусі живете, де на півстоліття зависла диктатура Лукашенка.

Українські дівчата часто нав'язувалися в наші компанії. Ми не відмовляли, пригощали пивом і сендвічами, доки не зрозуміли, що вони розраховують на більше. Ми думали спочатку, що українкам подобається футбол. Але виявилося, вони шукали собі заможних чоловіків.

Чого вам не вистачало під час гостювання в Україні?

— Велосипеда. У Швеції я звик сідати на двоколісний і кататися Стокгольмом. Якщо власний забував удома, міг орендувати на вулиці. Тут такої послуги не знайшов.

Зараз ви читаєте новину «"Українці дуже заполітизовані"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути