четвер, 30 червня 2022 00:00

Україна стала кандидатом в члени Євросоюзу

Україна отримала статус кандидата на членство в Євросоюзі. За це проголосували лідери всіх 27 країн ЄС на саміті в Брюсселі 23 червня.

— Статус кандидата відкриває нові можливості для України. Це інвестиції, проєкти, робочі місця, підтримка повоєнного відновлення, — каже прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, 46 років. — Відтепер наша держава зможе впливати на галузевих політиків ЄС, долучатися до роботи окремих органів та нових програм Союзу. Доступ до них обмежено для третіх країн. Сам вступ до ЄС вплине на економіку держави. Формуватимемо спільну торгівлю та ринок збуту. Також спільною стає валюта — додатково запроваджуватимемо євро.

Тепер Україна повинна виконати план вступу до Союзу. Якщо комісія буде ним задоволена, то оголосить про нові переговори. Орієнтовним терміном вступу називають 2029 рік. Якщо ЄС не задовольнить виконання вимог — статус кандидата відберуть.

— Умови чіткі. Це набір страхів, які мала Європа щодо нас, — каже 37-річна Любов Акуленко з Українського центру європейської політики. — Від нас вимагають провести судову реформу та окремо — Конституційного суду, призначити керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, втілити антиолігархічний закон. Також маємо посилити боротьбу з відмиванням коштів, подолати вплив корисливих інтересів на медіа. Крім того, ЄС вимагає змін у законодавстві про національні меншини. Все це Україна реально зможе виконати.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Україна стала кандидатом в члени Євросоюзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути