вівторок, 13 червня 2017 07:55

Україна остаточно порвала з Росією
2

Люди на кріслах-мішках чекають виступи артистів у центрі Києва. 10 червня святкували надання Україні безвізового режиму з Євросоюзом
Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
Українці проходять митний контроль в аеропорту ”Бориспіль” 11 червня. Із цього дня діє безвізовий режим із країнами Євросоюзу. Для перетину кордону потрібен біометричний паспорт

У ніч на 11 червня в Україні запрацював безвізовий режим із Євросоюзу. За першу добу цим правом скористалися 1894 українці. Таку інформацію на ранок понеділка повідомила Державна прикордонна служба. 78% громадян перетнули кордон на авто. 22% — скористалися авіасполученням. Відмову у виїзді отримали двоє. В обох випадках — за попередні "гріхи" у відносинах з міграційним законодавством на території країн ЄС.

10 червня президент України Петро Порошенко на Європейській площі столиці запускає символічний 12-годинний таймер, який рахує час до початку дії безвізового режиму з Євросоюзом.

— Український народ вступає в іншу історичну епоху, — каже Порошенко. — Ця подія знаменує остаточний розрив нашої держави з Російською імперією. "Прощай, немытая Россия, страна рабов, страна господ. И вы, мундиры голубые, и ты, им преданный народ", — писав російський поет Михайло Лєрмонтов.

Хочу звернутися до тих росіян, які знаходять у собі мужність засуджувати російську агресію проти України й вимагати демократичних прав і свобод. Хотів би нагадати слова іншого російського поета Олександра Пушкіна: "Товарищ, верь: взойдет она, звезда пленительного счастья. Россия вспрянет ото сна, и на обломках самовластья напишут ваши имена".

Наше остаточне й безповоротне розставання з Москвою відбудеться напередодні 12 червня, головного державного свята Росії — дня проголошення її суверенітету. І в цьому є певний символізм. Ми нарешті незалежні один від одного — політично, економічно, газово-­енергетично, й навіть духовно. Нарешті ми вільні від їхніх "скреп".

У суботу зранку в Києві тривають святкування з нагоди безвізу. Хрещатик поділили на п'ять локацій. Презентують країни — міми у Франції, оперні співаки в Італії, музики та танцюристи в Іспанії. Перед сценами на кріслах-мішках люди чекають на виступи артистів.

Перед "Францією" стоїть жінка в сонцезахисних окулярах, волосся зібране у хвостик, на голові квітчаста пов'язка. На сцені номер показують троє мімів — двоє чоловіків намагаються добитися уваги дівчини.

— Мы с мужем — музыканты. Я играю на виолончели, он — скрипач. Немного поездили по миру. У нас много друзей во Франции, Испании, Португалии. Собираемся в гости. Хотя биометрические паспорта еще не сделали. Там огромные очереди. Думаю, к осени ажиотаж уляжется, — ділиться 46-річна Оксана Карпенко.

З метро на майдані Незалежності виходить Микола Омельченко, 36 років.

— Я вчитель фізкультури. Моєї ­зарплати не хватить на Європу, — Микола одягнений у джинси та картату сорочку. У руці — невеликий пакет. — Радів, якби війна закончилася, якби економіка зросла, рівень життя людей покращився б. Але може, колись і мені цей безвіз теж знадобиться.

Біля "Іспанії" стоїть невелика компанія. На сцені чоловік співає під гітару.

— Ми чекали на цей день і всім серцем вірили, що він буде. Із самого ранку прийшли святкувати запровадження безвізового режиму для України. Я щаслива, що наші діти подорожуватимуть Європою. Ми з чоловіком кілька років тому були в Хорватії. Згадуємо ту поїздку та мріємо про нові. Донька в липні збирається до Болгарії. Біометричні паспорти зробили торік. Безвіз — це наша перемога, — говорить 48-річна Інна Верещагіна. Спілкується російською.

Навпроти напису "Я лав Київ" на Майдані фотографується молода пара. У руках по молочному коктейлю з "Макдональдзу".

— Найперше, куди поїдемо, це Нідерланди, — каже 22-річний Степан Солов'яненко. — Ми з Олесею, киває на дівчину, у захваті від цієї країни. Мрію в Амстердамі подивитися їхні старовинні вулички, а Олеся обожнює тюльпани. Збиратимемо гроші на нашу мрію.

На лавочці дівчина в окулярах читає книжку Арчибальда Кроніна "Замок Броуді". Час від часу кусає велике зелене яблуко.

— Обожнюю Київ і святкування. Увечері з подругами підемо на концерт. На жаль, безвізом зможу скористатися, якщо зустріну заможного чоловіка, — сміється 26-річна Аліна Жульченко. — Я працюю медичною сестрою. Якщо випаде така нагода, хочу потрапити в паризький Діснейленд.

Біля фонтану навпроти стели Незалежності чоловік із дитячою ­коляскою знімає на відео фонтан, ­вулицю.

— На деякий час мушу обійтися без подорожей, — 29-річний Віталій ­Хабло з усмішкою киває на свою 3-місячну доньку. — Хай Катруся підросте трішки, тоді подумаємо про мандри. Ми з дружиною багато де побували: Угорщина, Іспанія, Білорусь, Польща, Німеччина, Франція, Англія. У мене невеликий інтернет-бізнес, тому мали можливість поїздити. Інша річ — тяганина з документами при оформленні візи. Ось по цьому я справді не сумуватиму. Хочемо поїхати в якесь містечко, якого навіть у путівниках немає. Такі місця можуть більше розповісти про країну, ніж мегаполіси.

30 країн Євросоюзу та Шенгенської зони можуть відвідувати ­українці без оформлення віз. Треба мати ­біометричний паспорт. Дозволяється перебувати за кордоном до 90 днів протягом 180 днів. Короткострокові поїздки за спрощеною процедурою для українців схвалили всі країни Євросоюзу, крім Великої Британії та Ірландії. А також Швейцарія, Ліхтенштейн, Ісландія та Норвегія.

Паб пообіцяв виставити пиво євродепутатам

За надання Україні безвізу 6 квітня проголосував 521 депутат Європарламенту. 75 були проти, 36 утрималися.

Столична мережа пивних барів "Бір Поінт Паб" на знак подяки оголосила про безстрокову акцію — євродепутати зможуть безкоштовно випити пива в їхніх закладах.

"На честь запровадження безвізового режиму, ми вирішили пригощати пивом усіх депутатів діючого складу Європарламенту. Розуміємо, що не всі зможуть приїхати 11 червня, тому обіцяємо їм довічно безкоштовне пиво. У нас його більше як 25 видів. Келихи об'ємом 0,33, 0,5 та 1 літр", — повідомили представники паба.

"Бір Поінт Паб" надіслав листа із запрошенням на ім'я голови Європейського парламенту Антоніо Тайані. Банер з інформацією про акцію розмістили неподалік будівлі Європарламенту у Брюсселі.

"Безкоштовне пиво назавжди для всіх членів Європейського пар­ламенту. Дякуємо за безвізовий режим для України", — написали на сітілайті.

Зараз ви читаєте новину «Україна остаточно порвала з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути