середа, 11 червня 2008 07:12

Українські розвідники витриваліші за американських

Автор: фото: Андрій АГЄЄВ
  Група розвідників із Хмельницького долає водну перешкоду під час зборів командирів  спецпризначення
Група розвідників із Хмельницького долає водну перешкоду під час зборів командирів спецпризначення

У Хмельницькому на базі полку спецпризначення сухопутних військ Збройних сил минулого тижня вперше зібралися 20 командирів розвідувальних груп спецпризначення. Таких частин в Україні лише три: одна у Хмельницькому і дві в Кіровограді.

— Наш напрямок — антитерористичні заходи, — каже капітан Микола Коваленко, командир групи з Хмельницького. — У дитинстві я не раз дивився фільм "У зоні особливої уваги". Для мене прикладом був капітан Тарасов, і тоді я захотів стати розвідником. Сьогодні займаюся тим, чим у фільмі займався Тарасов. На зборах перевіряли наші знання з військових дисциплін і зі спецпідготовки розвідників.

На полігоні командири долали водну перешкоду, на швидкість стріляли з автомата Калашникова. На аеродромі вивчали, де дислокуються літаки і командні пункти. Усі аеродроми України однакові. У майбутньому при виконанні завдань на будь-якому з них розвідники можуть діяти впевнено.

Старший лейтенант Костянтин Козьма, командир групи з Кіровограда, місяць тому повернувся зі США. Там сім місяців проходив навчання. Знайомився з тактикою дій американських піхотних підрозділів.

— Звична для нас ранкова фізична зарядка для них — мука. Комплексні вправи на перекладині — підтягнувся, підніс ніг і підйом з переворотом — для американських солдат узагалі за межею людських можливостей, — розповідає Козьма. — Кожен розвідник мого підрозділу виконує цю вправу по 10–15 разів без зусиль.

28-річний Віталій Кривий, старшина-контрактник, пройшов три миротворчі місії в Косові. 2004 року вісім місяців служив в Іраку. На зборах він готувався до свого 63 стрибка з парашутом:

— Мій перший стрибок був у Болграді, в 1998 році. Перший раз не особливо запам"ятовується. Наступний і після нього вже знаєш, чого чекати, тому почуттів і адреналіну більше.

До кінця року розвідникам загонів спецпризначення надійдуть 120 нових парашутів типу "Крило", повідомляє начальник Генштабу Збройних сил України Сергій Кириченко, 56 років. Вони мають прямокутну форму і купол із двох прошарків тканин. У польоті вони заповнюються повітрям. На "Крилі" можна маневрувати, контролювати швидкість приземлення і приземлятися проти вітру.

Зараз ви читаєте новину «Українські розвідники витриваліші за американських». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути