середа, 01 серпня 2012 06:30

"У жодній країні немає такої кількості пільговиків"

У вівторок, 31 липня, завершилася вступна кампанія до вищих навчальних закладів України.

В останній день подачі документів біля будівлі приймальної комісії Військового інституту Київського університету імені Тараса Шевченка стоїть родина. Розглядають списки вступників.

— У нас шансів нема: он скільки пільговиків, — махає рукою з цигаркою тернополянин 47-річний Михайло. Поруч стоїть дружина 40-річна Світлана та дочка Лідія, 17 років. Вона подала документи в цей вуз на спеціальність "фінанси і кредит".

Усього в списку 73 прізвища. Навпроти 42-х стоять позначки "діти сироти", "діти загиблих військовослужбовців", "золота медаль" тощо. На факультет беруть 35 чоловік, зокрема трьох дівчат.

— Зараз піднімемось, попитаємо, які в нас шанси, — викидає недопалок Михайло. Заходять у будівлю, за 5 хв. повертаються. Лідія кусає губи. Михайло підкурює.

— Не пройшли, — говорить. — Поїдемо додому. Рік будемо готуватися, потім знову сюди.

— За балами переді мною ще 14 дівчат, але візьмуть тільки трьох. Я в 35-ку попадаю. Ще подавав документи в КПІ — на комп'ютерні науки, — каже 17-річний Олег із Вінниці. Він теж вступає на "фінанси і кредит".

— Пройдуть п'ятеро. Я по балах сьомий. Але може двоє ще передумають сюди поступать. Здам оригінали документів, завтра буде ясно — поступив чи ні, — розказує 16-річний Євгеній Животівський із селища Володарка Білоцерківського району Київщини. Вступає на спеціальність "психологія".

— А при чому тут університет до пільговиків? Це держава вирішує, — говорить Наталія Міщерська, керівник прес-центру КНУ ім. Тараса Шевченка. — У нас квота: є, наприклад, 12 пільговиків, а візьмуть тільки вісьмох. Тому серед них теж буде конкурс. Але справді — у жодній країні немає такої кількості пільговиків, як у нас.

— А діти, які добре вчаться, не можуть поступити. Багато з пільговиків потім вчаться посередньо, — додає Ольга Лотюк, заступник декана юрфаку КНУ ім. Тараса Шевченка.

— Документи на вступ в університет подали майже 34 тисячі чоловік — у півтора разу більше, ніж торік, — розказує 32-річний Андрій Креневич, заступник відповідального секретаря приймальної комісії КНУ ім. Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «"У жодній країні немає такої кількості пільговиків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути