понеділок, 26 січня 2009 17:31

У вокзальному "МакДональдзі" за рік поїв "увесь Київ"

— На Крємєнчуг, на Крємєнчуг!

— Біла Церква, на Білу Церкву!

Це — перше, що чує приїжджий біля столичного "МакДональдзу" на Вокзальній площі. Професійні "зазивали" виловлюють пасажирів для маршруток, які курсують звідси майже до всіх обласних центрів.

Світова мережа ресторанів швидкого харчування "МакДональдз" нещодавно підрахувала, скільки клієнтів обслуговують їхні заклади. Як виявилося, київський "МакДональдз" біля Центрального залізничного вокзалу — на 4-му місці у світовому рейтингу найвідвідуваніших ресторанів мережі. Протягом 2008-го у цьому фаст-фуді пробили більш аніж 2 млн чеків. На першому — "МакДональдз" на Пушкінській площі в Москві. 2-ге й 3-тє місця поділили заклади американської їжі в німецьких містах Мюнхен і Дюссельдорф. На 5-му — ще один московський заклад. Американських "Маків", як це не дивно, в переліку найпопулярніших нема.

Статистика в сфері швидкого харчування стверджує: на один чек у середньому їдять 1,7 особи. Звідси вивели цифру — за 2008-й у київському закладі поїли 3,4 млн людей.

— Та ти шо, стільки народу? Та не може бути! — дивується 36-річний Павло, водій маршрутки, яка курсує від столичної Вокзальної площі до райцентру Сарни Рівненської області. — Це ж виходить, за рік через нього пройшов увесь Київ разом із приїжджими! (Згідно зі статистикою загальноукраїнського перепису 2002-го у столиці було офіційно зареєстровано 2,7 млн жителів. Архітектори й будівельники кажуть, у Києві насправді живуть 4 млн людей. — "ГПУ").

Павло говорить, що заходить туди нечасто.

— Чай у них зараз коштує шість п"ятдесят. Для мене це — дорого, — додає.

"ГПУ" запропонувала відвідувачам, які виходили із фаст-фуду, вгадати, скільки людей поїло в закладі торік.

— Ну, тисяч п"ятдесят. Скільки? Ну, молодці, хай і далі працюють, — усміхається Сергій Чернявський, 32 роки, із Черкас.

— Поняття не маю, не задумувалася. Але розумію — багато, — відповідає 22-річна киянка Надія Павленко.

Цифру майже точно вгадав 40-річний В"ячеслав Горбаченко із села Калинівка під Києвом:

— Та мільйона три. Вгадав? Ну, бо тут народу ходить — тьма!

"МакДональдз" на Вокзальній відкрили 30 березня 1999-го, він святкуватиме за два місяці 10-річчя. Керує ним Віктор Гриша, 32 роки.

— Перекусити до нас заходять в основному приїжджі. Тут популярне місце для зустрічей на вокзалі. Наш колектив уже не дивується, якщо всередину заходить людина із чемоданом і каже: "О, не зрозумів, а де метро?" Дехто плутає нас із метрополітеном, приймаючи жовту букву "М" за метро. Таким пояснюємо, що метро за сто метрів, — розказує Віктор Гриша.

Час од часу у фаст-фуді можна побачити відомих людей. Торік директор бачив тут групу "Квест Пістолз" у повному складі. А два тижні тому до вокзального "МакДональдзу" заходив поїсти Юрій Корявченков — відомий як Юзик із "Вечірнього кварталу".



Де поїсти за 20 гривень?

— У нас зменшилася сума середнього чеку, — каже "ГПУ" маркетолог ресторану "Два гуся" Юлія Шамота, 35 років. — Раніше за обід клієнт платив 30 гривень. Із нового року ця сума зменшилася до 24–25 гривень.

Швидко пообідати в центрі Києва тепер складно. Черги в закладах "Здоровенькі були", "Два гуся", "Пузата хата", "Єврохата" часто розтягуються на 15–20 м.

Анна ІЛЬЮК

Зараз ви читаєте новину «У вокзальному "МакДональдзі" за рік поїв "увесь Київ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути