вівторок, 20 серпня 2013 00:45

"У відносинах із православними найгірший етап минув"

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Люди розступилися, щоб до храму Воскресіння Христового пройшли священики. Біля церкви у прохід забіг чорний собака з погризеним вухом. Його відігнали
Люди розступилися, щоб до храму Воскресіння Христового пройшли священики. Біля церкви у прохід забіг чорний собака з погризеним вухом. Його відігнали

Українська греко-католицька церква освятила Патріарший собор Воскресіння Христового в Києві. Що дає переведення УГКЦ до столиці, яка місія церкви на сході країни, розповідає релігієзнавець Віктор Єленський, 56 років:

— Любомир Гузар наголошував, що УГКЦ мусила вийти з "галицького загумінку". Тобто, повернутися на загальноукраїнські терени. Їм не можна там зачинитись. Отже, це повернення до київської традиції. УГКЦ поволі змінюється, стає більш орієнтованою саме на Київ, а не на Львів. Цей факт адекватно сприймають і православні. Греко-католики співпрацюють із православними у багатьох речах — проти закону про мови, проти засудження Юлії Тимошенко і в ініціативі Першого грудня. Сподіваюся, церквам вистачить такту не наступати на мозолі одна одній. Бо за бажання, ситуацію можна нагнітити досить легко. Ще наприкінці 1980-х західні релігієзнавці стверджували — якщо й буде в Європі війна на релігійному ґрунті, то в Україні. Цього не сталося, хоч було півтори тисячі населених пунктів з протистояннями православних та греко-католиків за парафії. Український патріотизм дав сполучну арку між обома церквами. У відносинах греко-католиків із православними вже минув найгірший етап.

УГКЦ скаржиться, що влада на місцях і в Києві опирається побудові греко-католицьких храмів. Чого вона боїться?

— Влада охоче стає на бік більшості. Забуває, що демократія — це і врахування інтересів меншості. Те саме відбувається і в Галичині — але з точністю до навпаки. Гірше, коли дається команда з центру, що треба підтримувати одну конфесію. Така ситуація була 2010 року, коли намагалися "заохочувати" переходити до УПЦ Московського патріархату. Президент рік-два не зустрічався з представниками інших конфесій. І це підказка для місцевих чиновників, м'яке "побажання" не пускати інших. Потім Янукович "забув" греко-католиків, коли вітав православних із Різдвом. Це тривало до квітня 2011-го. Тоді він змінив думку. Почав зустрічатися з Всеукраїнською радою церков. Політика підтримки лише однієї конфесії захлинулася.

Як захищають УГКЦ впливові греко-католики?

— Їх досить багато. Щонайменше два десятки депутатів, чимало бізнесменів. Проте вони не дуже афішують свою допомогу церкві. А церква не дозволяє себе використовувати. Бо немає у греко-католиків такої традиції. Більше того, одна з головних причин Берестейської унії (1596 року Київська митрополія прийняла рішення розірвати стосунки з Константинопольським патріархатом та об'єднатися з Ватиканом. – "ГПУ") в тому, що єпископи хотіли вискочити з-під впливу місцевих магнатів. Олігархів, по-сучасному. І це їм загалом удалося. Зазвичай католицька церква не дозволяє собі змішуватися з багатими і впливовими.

УГКЦ має університет і хоче створити католицьку освіту в Києві. Чим це корисно для міста?

— Це дуже добре, якщо в Києві з'явиться філія Українського католицького університету, або й окремий університет, дитсадки, школи чи гімназії. Бо католицька освіта має найвищий рівень. Завжди тримає марку. УКУ — заснований церковними людьми, але навчає світських предметів. І має світський статус. Це дасть Києву новий освітній та культурний імпульс. Словом, від діяльності греко-католиків видно лише позитиви.

Зараз ви читаєте новину «"У відносинах із православними найгірший етап минув"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути