четвер, 28 жовтня 2010 01:00

У "Тюрмі на Лонцького" канадський прем'єр пробув півгодини

У "Тюрмі на Лонцького" канадський прем'єр пробув півгодини

Опівдні 26 жовтня до Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" у Львові завітав прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер, 51 рік.

— Про візит канадського прем'єр-міністра нас повідомили за тиждень. Мені зателефонували з посольства Канади в Україні і запитали, чи можна Стівену Харперу відвідати музей. Я зрадів, адже зацікавлений, щоби про це місце дізналися якомога більше людей у світі, — розповідає директор "Тюрми на Лонцького" Руслан Забілий, 35 років. — Планувалося, що Харпер пробуде в нас 15–20 хвилин. Та екскурсія музеєм затягнулася на півгодини.

Із Забілим канадець спілкувався через перекладача. У розмові зазначив, що добре поінформований про тиск на історика. Сказав, що це стало однією з причин його приїзду до Львова.

8 вересня понад 14 год. працівники Служби безпеки допитували Забілого. Казали, нібито науковець збирався розголосити державну таємницю. Він працює над розсекреченими документами щодо визвольного руху із 1919 по 1991 рік.

— Харпер знає, що в нас відбувається зі свободою слова та громадянськими правами, — додає історик. — Казав, що "Тюрма на Лонцького" — похмурий, але зворушливий символ української стійкості. Припустив, що тут важко перебувати і працювати. Та зазначив, що такі музеї необхідні, аби не допустити повторення злочинів тоталітаризму.

У музейній книзі відгуків Харпер написав: "Можна серце розбити і зламати тіло, але дух від цього стає ще сильнішим".

Зараз ви читаєте новину «У "Тюрмі на Лонцького" канадський прем'єр пробув півгодини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути