пʼятниця, 24 травня 2013 00:45

У спорткомплекс "Харків-Арена" інвестують 350 мільйонів гривень

Автор: фото: Ганна Прощай
  Спорткомплекс ”Харків-Арена” вміщатиме 7 086 глядачів. Після проведення чемпіонату з баскетболу ”Євробаскет-2015” його залишать у користування місцевим жителям
Спорткомплекс ”Харків-Арена” вміщатиме 7 086 глядачів. Після проведення чемпіонату з баскетболу ”Євробаскет-2015” його залишать у користування місцевим жителям

У червні в Харкові почнуть будувати спортивний комплекс для проведення чемпіонату з баскетболу "Євробаскет-2015". 4-поверхову "Харків-Арену" зведуть неподалік старого стадіону, на вул. Маршала Жукова, 2б. Її проект презентували у понеділок, 20 травня, в Києві.

— Міжнародна федерація баскетболу пред'являє серйозні вимоги до арен, що прийматимуть баскетбольну першість, — каже директор турніру "Євробаскет-2015" Маркіян Лубківський, 41 рік. — Стадіон має бути не менш як на шість тисяч місць, доступним для людей з обмеженими можливостями. Мають бути передбачені зони для телетрансляцій і парковок. Харків поки що перший запропонував такий масштабний проект.

Місце під будівництво комплексу обирали для максимального комфорту вболівальників і спортсменів, розповідає мер Харкова 53-річний Геннадій Кернес. Від нього до найближчого метро йти 5 хв. Навколо "Харків-Арени" парк із фонтаном, що збудували спеціально до Олімпіади 1980-х. Поряд міський голова обіцяє встановити пам'ятник барду Володимирові Висоцькому.

— Наш проект буде унікальний. Консультувалися з іспанцями та іншими світовими лідерами в індустрії будівництва подібних арен. Згідно з вимогами ФІБА ми легко вирішимо питання з парковками. Стадіон зведуть на тисячу парко-місць. А якщо взяти до уваги територію навколо парку та старого стадіону, то виходить десь дві з половиною тисячі. Ми зробимо все можливе, щоб під час баскетбольного чемпіонату туристам у нас сподобалося і вони, як під час футбольного Євро, не захотіли б від нас їхати, — говорить він.

Генеральний інвестор будівництва комплексу — ГК "ВЕТЭК", що очолює 27-річний Сергій Курченко, власник футбольного клубу"Металіст".

"Харків-Арену" будуватимуть на 7086 глядачів, каже представник генерального інвестора Костянтин Пивоваров, 38 років.

— Комплекс проектують як універсальний зал для проведення спортивних тренувань з різних видів спорту, а також концертів, виставок, ярмарків. Там передбачене і льодове покриття, тому можна буде проводити хокейні матчі, конкурси з фігурного катання або просто прийти і покататися на ковзанах. "Харків-Арена" повністю відповідатиме потребам осіб з обмеженими фізичними можливостями, — зазначає Пивоваров. З його слів, у проектуванні брали участь литовські та українські компанії, а будуватимуть виключно вітчизняні працівники.

Всього компанія вкладає в комплекс 350 млн грн. 25% "ВЕТЭК"  інвестує вже зараз, 75% — скоріш за все візьме у кредит.

— Усі арени та спортивні бази після проведення "Євробаскету-2015" залишаться в користуванні місцевого населення. Потім на базі нової арени тренуватимуться юні харків'яни, — розповідає 49-річний Олександр Волков, голова Федерації баскетболу України. — Харків — місто спортивне, баскетбольне. Ця гра популярна у школах, на рівні студентських команд. Ми проводили кілька баскетбольних матчів у ньому, то глядач із задоволенням на них ішов, трибуни були завжди заповнені. В мене немає сумніву, що ми достойно проведемо чемпіонат у цьому місті.

Здати "Харків-Арену" планують не пізніше грудня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «У спорткомплекс "Харків-Арена" інвестують 350 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути