Ексклюзиви
четвер, 02 червня 2011 05:15

У селян забирають землю під Євро-2012

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Житель села Зубра піді Львовом Ігор Бобенчик показує свою земельну ділянку біля стадіону, який зводять до Євро-2012. Влада хоче забрати її під будівництво дороги
Житель села Зубра піді Львовом Ігор Бобенчик показує свою земельну ділянку біля стадіону, який зводять до Євро-2012. Влада хоче забрати її під будівництво дороги

— Мене питають: чи не страшно воювати з владою, це ж банда, — каже 52-річна Ольга Петрів із села Зубра Пустомитівського району на Львівщині. — А мені все одно. У мене рак, лишилося недовго. Як умру, хоч дітям щось залишу.

Село Зубра — передмістя Львова. Заможні городяни зводять тут будинки. Сотка землі під забудову коштує від $5 тис. Три роки тому біля Зубри почали робити стадіон до Євро-2012. Інфраструктуру зводять на людських паях.

31 травня десяток селян вийшли до стадіону. Стали вздовж дороги, що веде до будмайданчика. Тримають плакати "Ми не бидло, землю не віддамо", нічні сорочки з написами "Не забирайте останню сорочку". Кілька транспарантів написані англійською: "У нас забрали землю без компенсації", "Не грабуйте людей задля Євро".

— Сьогодні начебто делегація з УЄФА має приїхати. Будемо її чекати. Пояснимо, якими жертвами у Львові готуються до Євро. Може, хоч вони звернуть увагу, — каже 37-річний Ігор Бобенчик.

Він із дружиною 37-річною Валентиною мають пай площею 2 га. Торік їм сказали, що на ньому будуватимуть дорогу. Запропонували продати ділянку по 6,25 грн за 1 кв. м.

— Цю землю Валя отримала в спадок від матері, — розповідає Ігор. — Ми її приватизували. На 20 сотках господарюємо самі, решту віддали орендареві, який хоче полуницю вирощувати. Він заплатив оренду на 10 років уперед — 50 тисяч гривень.

Усі задоволені, а тут футбольний чемпіонат, — продовжує Ігор Бобенчик. — Торік прийшли з сільради і сказали, що землю заберуть. Спочатку запропонували 2,85 гривні за "квадрат", потім підняли до 6,25. Ми взагалі не хочемо землю продавати. Краще картоплею засадимо і будемо більше мати.

57 жителів Зубри віддали паї під стадіон.

— Їм досі тих 6 гривень за квадрат не заплатили, — додає Ольга Петрів. — Тепер хочуть взамін виділити іншу землю, десь аж під високовольтними дротами. Люди бояться. Їм так і сказали: "Ви тут живете, діти в школу ходять. Будете обурюватися, донецькі пацани приїдуть і поговорять". Чого маємо віддавати землю за копійки? Нещодавно підходили до мене на вулиці шестеро, змушували підписати документи про продаж. Було, приходили вночі до хати. Залякували. Із цих нервів у мене вже два рецидиви розвинулися. Я хвора і ще мушу з цею нечистю боротися. У міліцію і прокуратуру не подзвониш, бо там усе куплено.

На три родини, які не погоджуються віддати землю, обласна адміністрація подала до суду. Просить примусово відчужити паї.

— Влада творить із людьми справжнє безчинство, — каже правозахисник 53-річна Валентина Рудик. — Половину села залякали, то вони підписали документи. На інших подали до суду. Ясно, що це судилище буде не на користь людей.

Делегація УЄФА так і не приїхала. Люди чекали до 13.00 і розійшлися. З'ясувалося, що зарубіжні гості мають бути 5–6 червня. Зубрівці знову пікетуватимуть.

Зараз ви читаєте новину «У селян забирають землю під Євро-2012». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути