пʼятниця, 07 грудня 2018 00:05

У Росії засудили екс-охоронця Яроша

Автор: WWW.TSN.UA
  Український політв’язень Олександр Шумков заявив, що росіяни викрали його з території України
Український політв’язень Олександр Шумков заявив, що росіяни викрали його з території України

Чотири роки колонії — вирок російського суду українському політв'язню 29-річному Олександру Шумкову. Севський районний суд Брянської області РФ засудив його за участь у забороненій в Росії організації "Правий сектор" 4 грудня цьогоріч.

Олександр Шумков народився в Одесі. Під час Революції гідності кілька місяців був охоронцем у тодішнього лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша. З початком війни підписав контракт з 11-ю авіаційною бригадою, працював дізнавачем військової прокуратури Херсонського гарнізону.

26 вересня 2017 року мати Шумкова отримала листа з Росії. Повідомляли, що її син затриманий. Перетнув кордон, стверджує тамтешнє слідство, бо нібито тікав від кримінальної справи в Україні.

Під час допитів Олександр розповів, що його викрали. Розслідував справу про постачання наркотиків на Донбас.

— Він з інформатором обговорював деталі наміченої контрольної закупки наркотиків, — розповідає адвокат Роман Лізлов. — Напарник запропонував Шумкову викурити цигарку з марихуаною. Олександр затягнувся і знепритомнів. Отямився в Росії. 23 серпня там оформили його затримання.

У травні цьогоріч Олександр оголосив голодування на знак солідарності з Олегом Сенцовим та іншими українськими політв'язнями. Припинив після погіршення здоров'я.

— Я ніколи не приховував, що брав участь у поваленні режиму Януковича та в боротьбі проти терористів так званої Новоросії, — заявив на суді Шумков 4 грудня. — Якщо ці дії становлять загрозу інтересам Росії, виходить, що РФ визнає свою присутність на території України.

Шумков провів півтора року у слідчому ізоляторі Брянська. Куди його етапують, стане відомо за десять днів.

— Цей вирок дивний, — каже Людмила Шумкова, 56 років, рідна тітка Олександра. Вона була на засіданні. — Все, у чому його звинувачують, відбулося на території України. Як це могло загрожувати конституційному ладу Російської Федерації?

Зараз ви читаєте новину «У Росії засудили екс-охоронця Яроша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути