Ексклюзиви
неділя, 01 квітня 2007 17:02

У Рівному створять музей окупації

Перший український музей історії німецької та радянської окупації може відкритися у Рівному. Частину експонатів — листівки та плакати, фотографії і документи з архівів — візьмуть із фондів краєзнавчого музею.

— Подібний заклад уже є в Тбілісі, так що ідея належить не мені, — каже директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, 42 роки. — Як саме називатиметься експозиція, я ще не знаю. Можливо, це буде музей тоталітарного режиму або репресій.

Зараз для майбутнього культурного закладу шукають приміщення. Одним із найкращих варіантів Булига називає бункер часів Другої світової війни. Він розташований на території краєзнавчого музею. Будувати його для німців розпочали радянські військовополонені, а завершували німецькі.

Про існування бункера довгий час ніхто не знав. Кілька років тому його намагалися приватизувати підприємці та переробити на розважальний комплекс.

— Звісно, для виставок там трохи забагато вологи, не той мікроклімат для документів. Потрібне дороге обладнання, щоб приміщення підсушити. Після війни у бункері взагалі зберігали овочі. Однак саме він найбільше відповідає музею за духом, — упевнений Олександр Булига. — Тим більше, що саме у будівлі краєзнавчого музею колись був рейхскомісаріат Еріка Коха.

Зараз ви читаєте новину «У Рівному створять музей окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути