Ексклюзиви
вівторок, 15 липня 2008 19:16

У Полтаві виходили 700-грамового малюка

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Завтра полтавцю Валерію виповниться два місяці. Він народився на 10 тижнів раніше від строку. На другий день після пологів мати від нього відмовилася
Завтра полтавцю Валерію виповниться два місяці. Він народився на 10 тижнів раніше від строку. На другий день після пологів мати від нього відмовилася

17 травня у Полтаві народився шестимісячний хлопчик вагою 700 г. Його назвали Валерієм. Мати відмовилася від немовляти на другий день після пологів. У дитини було мало шансів вижити. За два місяці хлопчик набрав 1 кг 340 г. На його лікування міський пологовий будинок і дитяча лікарня витратили понад 30 тис. грн.

— Він уже красень. Був удвічі менший, на долоні поміщався, — підходить до кювезу з Валерієм головний лікар Людмила Пономаренко. Хлопчик одягнений у блакитну кофтинку, жовті повзунки, підгузок і шкарпетки. Речі на нього завеликі.

Валерій майже постійно спить. Дихає самостійно. У кювезі медики підтримують температуру +32,5°С. Дитині дають суміш для глибоко недоношених дітей.

— Він ще не вміє смоктати і ковтати, тому годуємо через зонд, — каже лікар Олена Щербань, 32 роки. — Почуття голоду не має — тому не прокидається. Годуємо, коли приходить час.

Лікарі кажуть, що в малюка незріла нервова система, існує загроза, що зупиниться дихання. Валерій ще погано чує і бачить.

— Та це не через те, що він неповноцінний. Він ще мав би бути в утробі матері, для його віку це нормально, — додає Пономаренко. — Він народився на 10 тижнів раніше.

Хлопчик інколи ворушиться. Позіхає і потягується.

— За ним цікаво спостерігати, — Людмила Михайлівна нахиляється над немовлям. — Оце все він робив би у животі. Так само рухався б, кривлявся, рухав ногами.

Із інкубатора Валерія майже не виймають. Через спеціальні отвори лікарі оглядають його і протирають вологими серветками. Кажуть, йому не  потрібне зайве навантаження.

Коли малюк набере 2 кг, його переведуть до Кременчуцького будинку грудної дитини. Патологій у розвитку Валерій не має. Передчасні пологи в його матері почалися через те, що вона мала багато хронічних хвороб і зловживала алкоголем. Хлопчик народився на 24-му тижні вагітності.

З 2006 року повноцінною вважають дитину, народжену з 22-го тижня вагітності і вагою від 500 г. Для виходжування глибоко недоношених малюків у пологовому будинку Полтави є високочастотний апарат для штучної вентиляції легень.

— Недоношені діти найчастіше помирають від того, що в них легені незрілі. Вони як камінь. Щоб їх розширити, в організм вводять спеціальні препарати-сурфактанти, які розправляють легені, — розповідає начальник міського управління охорони здоров"я Сергій Котов, 47 років. — Потім підключають високочастотний апарат для штучної вентиляції легень.

Найефективніший із сурфактантів — "Курасурф". Доза коштує до 4,3 тис. грн. Деяким дітям вистачає однієї, але зазвичай їх потрібно три.

Найменша дитина, яку вдалося виходити на Полтавщині — 670-грамовий Тарасик. Його мати, 33-річна Світлана Переяславець із райцентру Котельва, народила трійню. Нещодавно жінку з немовлям виписали з лікарні. Найменшим в Україні народився Богдан Черній із Бердичева на Житомирщині. Він важив 490 г. Нині хлопчикові півтора року.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві виходили 700-грамового малюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути