Ексклюзиви
четвер, 17 грудня 2009 20:04

У новорічну ніч падатиме сніг

Автор: фото: Наталія ТАВАНЕЦЬ
  Метеоролог Валентина Рибак із Золотоніської метеостанції на Черкащині записує температуру повітря що три години
Метеоролог Валентина Рибак із Золотоніської метеостанції на Черкащині записує температуру повітря що три години

62-річний Василь Резник із міста Городище Черкаської області впродовж 40 років щодня фіксує показники погоди. Так він визначає сприятливі дні для саджання городини.

— Особливо примічаю погоду на релігійні свята. Дещо записую до зошита, але більше тримаю в голові. Так робили мій дід і батько. Погода повторюється циклами. 2009 рік такий, як 1972-й. Грудень малосніжний.

За прогнозом Василя Резника, сніг падатиме 20, 25, 30 та 31 грудня. 14–20 грудня температура повітря опуститься до -9...-12°С вночі

та -3...-5°С удень. 20–25 потеплішає, удень морозу не буде. З 26-го похолодає до -15...-17°С. Новий рік зустрінемо з температурою -9...-11°С уночі та -2...-4°С удень.

— Така погода точно буде у нашому регіоні. Чи справдяться мої прогнози на всю Україну, гарантувати не можу. Найважливішим періодом є час з 26 грудня до 6 січня. Кожен із цих 12 днів відповідає одному з місяців року.

Синоптик зауважує, що до середини ХХ ст. зими були довшими та суворішими. Температура опускалася до -37°С:

— 1971-го зима видалася такою теплою, що проводили першість області з футболу. За останні роки найхолодніше було у січні 1987 року — мінус 33, найтепліше — чотири роки тому. У січні повітря прогрілося до плюс 11.

— На початку грудня цього року температура була на 7 градусів вищою від норми. Осінь взагалі увійде до четвірки найтепліших за останні 60 років, — погоджується з думкою Резника про потепління 60-річна Валентина Рибак, керівник Золотоніської метеостанції, що на Черкащині. — Аномальним є те, що на городах посходили часник та цибуля, а черв"яки досі не поховалися. Озимина в цей час мала б пройти фазу загартовування, увійти у стан спокою. Добре, що земля охолола всього до 5–7 градусів, є шанси, що рослини не вимерзнуть. Глибина промерзання ґрунту за останні роки суттєво зменшилася. Замість півметра-метра він промерзає на 20–30 сантиметрів.

Найхолодніше було у січні 1987 року — мінус 33, найтепліше — чотири роки тому

Температуру повітря й ґрунту метеорологи вимірюють що три години. Кожні п"ять днів роблять снігомірну зйомку.

— Тепер немає таких опадів, як раніше, — каже Рибак. — Пам"ятаю, 1957-го в Золотоноші був такий сніг, що я навприсядки могла сховатися в кучугурах. Висота сягала метра, а  зараз більш як 10–15 сантиметрів не випадає. Натомість маємо зимові грози, що невластиво цій порі. Грозовий сезон закінчується у вересні.

Василь Резник розказує, що перестають справджуватися народні прикмети.

— Природа перебурхана, атмосферу зіпсували промисловими викидами. Як приклад, уявіть завоздушення у системі опалення. Щось подібне діється на планеті.

Зараз ви читаєте новину «У новорічну ніч падатиме сніг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути