четвер, 24 лютого 2011 00:15

У Миколи Чудотворця стало чотири руки

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Ікону Миколи Чудотворця намалювали наприкінці XVIII століття. Пізніше поверх фарби двічі наносили інше зображення. Спочатку Миколай був у зелених тонах, потім — у синіх. Останній варіант — в жовтогарячих
Ікону Миколи Чудотворця намалювали наприкінці XVIII століття. Пізніше поверх фарби двічі наносили інше зображення. Спочатку Миколай був у зелених тонах, потім — у синіх. Останній варіант — в жовтогарячих

У Тернопільському художньому музеї з 15 лютого виставили відреставровану ікону Святого Миколая. У нього чотири руки.

У залі напівтемно. Світло не вмикають, бо немає відвідувачів. Реставратор 24-річна Юлія Демкович підводить до ікони. По обидва боки розвішані фотографії — етапи реставрації.

— Де її намалювали, не знаю. Нам із місцевої церкви Різдва Христового передали, — розповідає. — Виявилося на одному полотні три зображення. Оригінал намалювали наприкінці XVIII століття. Тоді на іконах робили фактурний орнамент — граф'я. Святого малювали фарбою на основі жовтка, змішаного з водою, пивом або оцтом.

Ікону двічі перемальовували олійною фарбою. Попереднє зображення покривали новим. Перше відрізняється від наступних положенням тіла святого.

— Може, образ був частково знищений. Або його перемальовували так, як було модно в той час, —припускає Юлія.

Спочатку Миколай був у зелених тонах, потім — у синіх. Останній — в яскравих, помаранчевих.

Реставратор відновила ікону так, що на ній можна частково побачити всі три зображення. Миколай постав із чотирма руками: двома лівими він тримає біблію та посох, двома правими — благословляє.

Відновлювали ікону п'ять місяців.

— Вийшла пародія на ікону, — вважає протоієрей церкви Воздвиження Чесного Хреста УАПЦ із Тернополя отець Дмитро Лисак. — Робити святого чотирируким чи двоголовим не личить. Якщо вже бралася за реставрацію, то треба було дійти до кінця — до того первісного, що створив автор. Бо підмальовують і перемальовують ікони часто, але найбільш ціниться первісне.

Зараз ви читаєте новину «У Миколи Чудотворця стало чотири руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути