пʼятниця, 14 жовтня 2011 06:15

У Марганці поставили пам'ятник загиблим

— Все как будто вчера было. Были на открытии памятника, плакали, цветы носили. Тяжело, — каже 54-річна Ніна Іванівна з міста Марганець на Дніпропетровщині. Її донька 34-річна Оксана Бойченко вижила після катастрофи 12 жовтня 2010-го.

Тоді близько дев'ятої ранку на залізничному переїзді  автобус "Еталон" зупинився на колії. У нього в'їхав локомотив. Загинули 46 людей, зокрема четверо дітей. Семеро пасажирів вижили. За кількістю жертв, ДТП стала найбільшою за незалежної України. Через два дні після аварії вкоротив собі віку 40-річний Дмитро Левченко, його мати загинула в аварії.

— Рука в доньки повноцінно не працює, вона зібрана на шурупах. У Дніпропетровську скоро будуть робити повторну операцію. У неї сильні головні болі, двічі цього року лежала в невралгії, капалася,  продовжує Ніна Іванівна. — Не знаю, чи закінчиться це колись, чи вже на все життя. Я сподівалася, що дочка молода, воно мине. А тепер сумніваюсь. У неї настрій такий важкий, депресія. Дратується, нервує. Із психікою щось сталося.

Із 1 вересня Оксана працює майстром у місцевому училищі, викладає перукарське мистецтво. Щодня скаржиться, що дуже важко працювати. Хоче покинути роботу.

— Постійно бачимося з родичами загиблих. Ми ж усі з одного села. Мати нашої невістки загинула, однокласник дочки Антон їхав у військкомат. Там були всі близькі. У нас в Городищі (західна частина Марганця. — "ГПУ") дві вулиці — Горького і Шевченка. Усі знали одне одного.

Родичам загиблих і тим, хто вижив, уряд виплатив по 100 тис. грн.

— Свєта Фролович відтоді не встає. Її родичі не хочуть, щоб чужі на неї дивилися. Її чоловік нікого не пускає в хату. Свєті 39 років. Краще не стало нікому з тих, хто врятувався. Довго лежали по лікарнях.

73-річний Іван Таран теж вижив. Він погано розмовляє, їсть через трубку.

— Мало пам'ятає ті події. Вдома про це не говоримо, — каже Антоніна Таран, родичка Івана Федоровича. — Він пролежав у лікарні три з половиною місяці, виписали під Новий рік. Мене тоді не було в автобусі, але я теж постраждала. Упав зір, волоси вилізли й ноги не ходять. Через хвилювання.

У середу біля церкви в Марганці відкрили й освятили пам'ятний знак. На панахиду прийшли близько 300 городян.

За декілька місяців після трагедії над залізничною колією звели автомобільний міст,  3-поверховий медичний центр та відремонтували міську лікарню.

Зараз ви читаєте новину «У Марганці поставили пам'ятник загиблим ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути