вівторок, 06 липня 2010 06:15

У кожне дерево екологи заганяють 100 гвіздків

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Столичний еколог забиває у сосну в Чернечому лісі за п’ять кілометрів від Києва 15-сантиметровий цвях. Так захищає дерево від вирубки. Одягнув чорну маску, бо такі дії незаконні
Столичний еколог забиває у сосну в Чернечому лісі за п’ять кілометрів від Києва 15-сантиметровий цвях. Так захищає дерево від вирубки. Одягнув чорну маску, бо такі дії незаконні

Біля села Лісники за 5 км від Києва в Чернечому лісі зібралися столичні екологи. Показували, як потрібно шипувати дерева. У такий спосіб захищають ліс від вирубування. У ньому збереглися сім дотів Другої світової та командирський грот.

Спилювати вікові дуби та сосни там почали 2006-го. Києво-Святошинська райдержадміністрація відвела 10 га лісу в межі села Лісники. 2008-го голова сільради продав його 32 невідомим особам під забудову. Цього року в 58-му кварталі Хотівського лісництва на території 100 кв. м вирубали дерева. Викопали фундамент, забили палі, пригнали два крани — триває будівництво.

Екологи, щоб захистити насадження від знищення, оббивають дерева цвяшками.

— Гвіздки розміром 15 сантиметрів вбивають на висоті 2 метри від землі. Їх мають забивати у шаховому порядку повністю під кутом 45 градусів. Як би не пиляли дерево пилкою, вона поламається. Якщо рубати, сокира теж пошкодиться. У такий спосіб американські колеги захищають сотні гектарів. Багато дерев у Гідропарку зашиповані, тільки тому його досі не забудували, — пояснює Володимир Борейко, 52 роки, столичний еколог.

Він визнає: шипований ліс спиляти можна. Для цього підганяють машину з підйомником, дерево спилюють на висоті за 2 м. А пеньок викорчовують бульдозером. Але це дорого. Не кожен бізнесмен на таке погодиться.

Перед тим, як показати на телевізійні камери правильну техніку забивання, колега Борейка одягає чорну маску, щоби приховати обличчя. Каже, його дії протизаконні.

Володимир скотчем клеїть попереджувальний знак із літерою "ш", який означає, що дерево прошиповане.

Як би не пиляли дерево пилкою, вона поламається

— Якщо приїде патруль міліції, ми вдамо, що прибиваємо шпаківні, — говорить. З-за спини дістає шпаківню, розмальовану в синьо-жовтий колір.

Розказує, чому харківським захисникам природи не вдалося врятувати ліс:

— Наші колеги неправильно забивали гвіздки — паралельно на кілька міліметрів. Потім пригинали їх до стовбура. Той гвіздок можна витягти плоскогубцями. Або спиляти між рядами.

Природозахисники запевняють: деревам шипування не шкодить. Лише сосна всихає від такої процедури.

На дерево витрачають близько 100 гвіздків. Шипування одного триває зо 20 хв.

Зараз ви читаєте новину «У кожне дерево екологи заганяють 100 гвіздків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути