пʼятниця, 15 жовтня 2010 06:32

У ковбасі за 15 гривень м'ясо не відчувається

 

Їду в "Ашан" на столичній Петрівці. Цей супермаркет вважають найвигіднішим для закупок. Деякі товари можна знайти на гривню-дві дешевше, ніж у інших київських магазинах. Вибираю там найдешевші продукти. У списку покупок: сир, сметана, молоко, масло, сир твердий, ковбаса, оселедець у коробці, шоколад.

У рибному відділі біля пластикових коробок із оселедцем багато покупців. Майже весь асортимент в одну ціну: 200 г — до 7 грн. Найдорожчі оселедці від "Флагмана". Найдешевша коробка "Делікатесної". Білим та червоним написано "РибаLove" за 5,52 грн. На етикетці вказано багато стабілізаторів та підсилювачів смаку. Раніше їх позначали літерами Е з цифрами, тепер пишуть назви хімічних складників.

— Смотрите под низ. Она вся должна быть плотненькая, — радить 63-річна Раїса Штурман. — Я брала, дівчата на роботі хвалили. В "Ашані" точно дешевше, ніж будь-де. Живу на Оболоні, сюди ходжу часто.

Найдешевша сметана на ашанівському прилавку — "Лукавиця", 20% жирності. Коштує 3,95. Найближча за ціною тієї ж жирності та маси сметана "Президент" на гривню дорожча.

На пачках із вершковим маслом шукаю склад, де зазначені тільки вершки. Щоб це було справді масло, а не спред. Найдешевше у 200-грамових пачках масло "Молочник". Пачка — 8,57 грн. Решта на полицях — не дешевше ніж 11 грн.

Кисломолочні сири представлені десятком компаній. Біля цінників із найдешевшими — порожні лотки. Бачу, що був Яготинський 0% — по 4,46 та 9% — по 5,50. Кладу в корзину сир виробника "Галактон" 250 г за 5,55.

— У Києві ціни дуже високі. Була в Кам'янці-Подільському. Там рулет курячий найдорожчий — 34 гривні. Тут порівнюю — 48. У "Сільпо" взагалі 58–60 гривень. Краще брати далі від столиці, сюди із запасом везти, — радить 44-річна Наталія.

В "Ашані" продають варену ковбасу по 15,21 грн/кг. На червоній етикетці написано "Щирий кум". Далі слоган — "коли цінується смак" і "виготовлено з власної сировини". Палка товста, заважить десь із півтора кілограма. Була ще столова варена по 12,32 — розібрали. Продавець відмовляється різати палку.

— Що там за склад? — питає літня жінка.

Читаю вголос:

— Шахтарська, Горлівка. Склад: свинина, м'ясо куряче, вода питна, шпик, шкура свиняча, жир свинячий, крохмаль, сіль, часник, перець, далі перелік із п'яти "Е", — перераховую стабілізатори, підсилювачі смаку та ще щось. Є напис, що без ГМО, і значки сертифікатів якості.

Жінка теж хоче взяти, але небагато. Продавець погоджується розрізати.

— А мені ви поріжете? — 46-річний Сергій вибрав варену ковбасу по 60 грн. Почувши розмову, боїться, що тут не ріжуть. — Не беріть цю ковбасу! — дивиться на Шахтарську. — По ній видно, що й собака не їстиме.

— Горлівка, — кажу, — виробник.

— А, донецкие? Тогда понятно. Янукович президент. То хай сам її нажреться. А ви не їжте.

На cир російський із Лозової Харківської області — акція: 49,99 грн за кіло. Це найнижча ціна на твердий сир. Для порівняння прошу ще російського з Шостки — по 68,99.

Найдешевше молоко — по 4,69 за літр — пропонує "Гармонія" Лубенського молочного комбінату.

Розглядаю полиці з 100-грамовими плитками шоколаду. Рошенівська "Чайка" за 5,75 грн. "Корона" — 6,36. Найдорожча "Мілка" — 6,99 грн. Найнижча ціна на "Світоч" — 5,48 грн.


Продукти ріжу та розкладаю в тарілки. Дорожчий сир теж. Спробувати найдешевші харчі запрошую чотирьох учасників експерименту.

У родині 43-річної Оксани їдять тільки приготовлені нею страви: борщі, супи, плови, овочеві рагу. 23-річний Леонід у Києві живе з дівчиною. Готову їжу купують рідко, частіше готують удома. 27-річна Ганна не часто куховарить, їсть здебільшого бутерброди. У 28-річного Ігоря готувати теж виходить не завжди — коли купує готову їжу, коли готує сам.

Оксана пробує два сорти сиру:

— Не сподобалися обидва. Тільки з голоду зможу його їсти, — каже. — Більше нічого пробувати не буду, бо такого не їм.

— Оселедець відмінний, такий як треба, — каже Леонід. Пробує акційний сир. — Без смаку, сухий. — Про дорожчий каже, що має різкий смак. — Але хороший. Ковбасу таку зазвичай не їм. Учора сардельку купив уперше за півроку. Запах у ковбаси різкий, але їсти можна. Масло ніяке, сумніваюся, що справжнє. Сметана добра, жирна. Кисломолочний сир також. Шоколадка — з чаєм піде. А от молоко має терпкий присмак.

Рибне філе подобається Ганні та Ігореві. Достатньо солена, немає кісток. Оселедець розійшовся в першу чергу. Хвалять сметану, масло та кисломолочний сир. Сходяться на думці, що дешевший російський має гіркий смак. Дорожчий — подобається більше.

— А шоколадка має присмак не дуже. Наче стара, — каже Ганна. Ковбасу пробувати відмовляється.

Ігор кусає бутерброд із ковбасою Шахтарською:

— Враження таке: їм що завгодно, тільки не м'ясо. Наче згущене соєве пюре.

Зараз ви читаєте новину «У ковбасі за 15 гривень м'ясо не відчувається». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути