пʼятниця, 26 жовтня 2018 05:50

У Києві зникли 86 озер

Автор: WWW.FACEBOOK.COM.COM
  Озеро Небреж за вулицею Колекторною в Дарницькому районі столиці має довжину 1,9 кілометра, ширину 350 метрів, площу 44 гектари. Найбільша глибина — 32 метри. Навколо нього відпочивають місцеві
Озеро Небреж за вулицею Колекторною в Дарницькому районі столиці має довжину 1,9 кілометра, ширину 350 метрів, площу 44 гектари. Найбільша глибина — 32 метри. Навколо нього відпочивають місцеві

За останні 30 років у Києві зникли щонайменше 86 озер і ставків. На початку 1990-х їх було 486, сьогодні залишилися менш як 400. Про це каже Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України.

На балансі комунального підприємства "Плесо" перебувають 112 водойм, ще 150 — у підпорядкуванні парків і ­природно-заповідного фонду. Решта — фактично без власників. Тому їх постійно засипають, перетворюють у сміттєзвалища, забудовують. У них зливають відходи теплоелектростанцій. У такому стані перебувають три великі озера в Дарницькому районі Києва.

— Проблема з водними об'єктами столиці стоїть гостро, — каже Олександр Чистяков. — Вона загострилася на тлі активізації будівництва в мегаполісі. Треба терміново втілювати програму Зеленого будівництва. Вона передбачає збереження природних умов у процесі створення рекреаційного комплексу під час розширення меж мегаполісу. Інакше на столицю очікує плачевна перспектива.

Останнім часом у різних районах столиці місцеві виступали на захист своїх водойм. Протистояння закінчувалося кровопролиттям.

Однак не в усіх випадках активісти відстоювали саме водойми. Часто — шукали власну вигоду. Наприклад, на озері Небреж група протестувальників вводить в оману місцевих жителів. Людям обіцяють на пісках Екопарк, а правових підстав для цього немає.

— Озеро Небреж — це піщаний кар'єр, і тому природно-заповідної цінності не має, — говорить Чистяков. — Там не проходить шлях перелітних птахів, відсутні рідкісні рослини чи тварини. Тому немає юридичних або природоохоронних підстав вимагати на його місці Екопарк.

У забудовника є дозвільні документи, й він планує будівництво не на місці озера, а поряд із ним. Як у цій ситуації зберегти водойму? Людей почули, й забудовник узяв на себе соціальні зобов'язання щодо облаштування цієї водойми.

— На озері передбачили створення пляжів, дитячих і спортивних майданчиків, місць для рибалки, зокрема, для людей з особливими потребами, — продовжує. — Аналогу в Україні немає. Пішохідні та велодоріжки навколо водойми. Парк, алеї. Створення майданчика для виступів в амфітеатрі артистів на свіжому повітрі. Озеро стане культурним і оздоровчим центром для всього мікрорайону.

При цьому територія залишиться природною. Перевтілення торкнуться і самого озера. Його почистять від зайвої рослинності. А щоб воно було живе, і вода не цвіла — його зариблять.

План із благоустрою озера Небреж розробили з урахуванням побажань місцевих жителів під час опитувань у районі. Підхід включає наукові рекомендації Інститутів НАН України. Проект із благоустрою берегової смуги та відновлення водойми створили у спів­праці з ученими, громадськістю, ландшафтними дизайнерами, гідробіологами. І його вже втілюють у життя. 13 жовтня відбулося зариблення озера.

На думку експертів, така зелена соціальна ініціатива буде прикладом для всієї країни.

Понад 80% міських водойм потребують очищення, благоустрою та зариблення різними видами риби для меліорації. Вберегти озера від знищення можна, впровадивши паспортизацію водних об'єктів.

— Ми прибираємо берегову територію, водну смугу, берег, збираємо сміття, обрізаємо вищу водну рослинність, — каже Олександр Борисов, заступник генерального директора КП "Плесо". — Однак для врегулювання ситуації з водоймами необхідно ввести контроль водних об'єктів. Варто впровадити автоматизовану систему перевірки якості води, програму екологічного оздоровлення, заснувати кадастрову й інтерактивну карти водних об'єктів.

Депутати Київради ухвалили рішення, яке охоп­лює інвентаризацію та паспортизацію водних об'єктів.

Зараз ви читаєте новину «У Києві зникли 86 озер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути