пʼятниця, 28 січня 2011 10:17

У Донецьку хочуть закрити українську школу

Міська влада Донецька планує закрити загальноосвітню школу №111. За словами батькiв, заклад — єдиний у Петрівському районі міста, який, можливо, закриють із 1 вересня 2011 року.

Україномовною школа стала із 1995-го. Зараз там навчаються 239 дітей.

— Нинішній навчальний рік хочуть зробити останнім для нас у цій школі. Неофіційно нам це дали зрозуміти представники районної влади, а ми категорично проти, — каже російською мати двох учениць Людмила Верещагіна.

— Начебто винесли це питання вже на розгляд, — розповідає Світлана Бабенко, директор школи. — Незважаючи на те що за останні роки кількість учнів у нас не зменшується, хоч, правда, і не росте.

Кілька десятків батьків та близько сотні учнів проводили мітинг біля школи.

— Є програма облдержадміністрації про оптимізацію мережі шкіл, — пояснює Володимир Скнара, начальник міського управління освіти. — Закриття 111 школи залежить від районної ініціативи. Там його розглядають, а тоді будуть клопотати перед нами про закриття. А ми зважатимемо і на думку райради, і на думку батьків.

Усього у Донецьку, за словами Скнари, 154 школи. З них у 34 навчання українською.

— Насправді у Донецьку тільки 18 шкіл з українською мовою викладання, — заперечує Марія Олійник, заступник голови донецької філії Всеукраїнського товариства "Просвiта". — Є школи, що мають статус українських, але не з українською мовою навчання. Ось, приміром, школа №5 має статус української, а в ній лише 30 відсотків дітей вчиться українською мовою. Навіть в українських класах багато предметів викладають російською. Скорочуючи класи і школи, чиновники із міськвідділу мотивують це необхідністю економити бюджет. Але не випадково економлять саме на українських школах. Вони втілюють у життя курс Партії регіонів на русифікацію.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку хочуть закрити українську школу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути